Marraskuun loppu on jo perinteisesti rahoitusta etsivien yritysten aikaa Helsingissä. Slush 2023 tuo torstaina ja perjantaina messukeskukseen 13 000 kävijää, 5000 startuppia ja 3000 sijoittajaa.
Jättitapahtuman alla Pääomasijoittajat julkaisivat oman barometrinsa, eikä se taantumasta huolimatta ole täysin toivoton. Barometrin mukaan talouden laskusuhdanne vaikeuttaa rahastojen varainkeruuta ja kohdeyrityksistä irtautumista. Laadukkaita startupeja sijoituskohteiksi koetaan kuitenkin olevan hyvin tarjolla.
Venture capital -sijoittajat keräävät varoja rahastoihinsa institutionaalisilta sijoittajilta, tekevät rahastoistaan sijoituksia startupeihin ja pyrkivät keskimäärin 3-7 vuoden omistuksen jälkeen irtautumaan kohdeyrityksistään ja palauttamaan tuottoja rahastosijoittajille. Pääomasijoittajat ry:n barometrikyselyssä tarkastellaan puolivuosittain sijoittajien näkemyksiä sijoitustoiminnan eri osa-alueista.
Barometrin tulosten mukaan sijoittajat kokevat etenkin rahastojen varainkeruun ja kohdeyrityksistä irtautumisen olevan tällä hetkellä haastavaa. Varainkeruun suhteen tilanne on pysynyt puolen vuoden takaiseen verrattuna samankaltaisena, kun taas irtautuminen on vaikeutunut entisestään.
Pääomasijoittajat ry:n varatoimitusjohtaja Jonne Kuittisen mukaan talouden yleinen epävarmuus vaikuttaa myös pääomasijoitusmarkkinaan monin tavoin. - Kohdeyrityksistä irtautuminen on haastavaa yrityskauppamarkkinan ollessa hiljainen ja listautumisikkunankin ollessa edelleen kiinni. Jos irtautumisia ei tapahdu, varoja ei palaudu rahastosijoittajille.
Startup-kentältä löytyy kuitenkin edelleen laadukkaita kohteita. Tähän sauman Slush sopiikin hyvin vuoden kohokohdaksi eurooppalaisille sijoittajille. Tänä vuonna rahaa on startupeille päätynyt Suomessakin aiempaa vähemmän. Voima Venturesin varatoimitusjohtaja Jussi Sainiemen mukaan lasku näkyi jo viime vuoden puolella.
- On mahdollista, että 2024 näemme korjausliikettä, kun sijoittajat kirivät tekemättä jääneitä sijoituksia. Kansainväliset kriisit ovat korostaneet tarvetta korkeampaan omavaraisuuteen energia- ja ruokahuollossa sekä teknologisesti. Tämä avaa mahdollisuuksia startupeille, joilla on kyky ajatella asioita kokonaan uudesta näkövinkkelistä, Sainiemi kommentoi.
Slushissa on mielenkiintoista nähdä, kuinka laajasti generatiivinen tekoäly ja suuret kielimallit näkyvät uusissa yritysideoissa.
Kuva: Slush / Pasi Salminen