Eilen alkanut Slush-startup- ja sijoittajatapahtuma eroaa viimevuotisesta ainakin kahdella tapaa. Rahaa on tarjolla vähemmän ja isoksi teemaksi on noussut tekoäly. Tai oikeastaan generatiivinen tekoäly ja suuret kielimallit. Niissä huoleksi on Euroopassa noussut amerikkalaisen, Microsoftin vahvasti tukeman OpenAI:n vahva asema.
Eilen käsityksiään alasta esitteli puolen vuoden ikäisen pariisilaisen Mistral AI:n perustaja Arthur Mench. Yritys herätti paljon huomiota keräämällä vain neljän viikon ikäisenä 113 miljoonaa C-rahoituskierroksellaan. Mutta pääomaa LLM-mallien kehittäminen vaatii, lähinnä kalliin GPU-laskennan muodossa.
Mistral aikoo Meschin mukaan haastaa generatiivisen tekoälyn jätit ja tuoda tarjolle parhaan tekniikan neljän vuoden sisällä. – Ensimmäiset uudet mallit julkistetaan pian ja tavoite on samalla alkaa generoimaan liikevaihtoa.
Mistral eroaa vaikkapa OpenAI:sta yhdellä merkittävällä tavalla. Yhtiö haluaa rakentaa avoimiin LLM-malleihin perustuvan tekoälyn. Avoimuudesta on monia hyötyjä. Kehittäjille se auttaa tuottamaan omia, paremmin räätälöityjä LLM-malleja. Ongelma on myös se, että amerikkalaiset mallit ovat kuin mustia laatikoita. Niiden opettamiseen käytettyjä datasarjoja ei tiedetä, eikä siten malleihin aina kiistatta uivia arvoja.
- Eurooppalainen tekoäly voi olla eurooppalaisten arvojen mukainen. Tarvitaan eurooppalainen vaihtoehto, sillä jos on pääsy vain muutama AI-toimittajan rajapintoihin, ei ole vapautta eikä joustavuutta.
Mench ei kuitenkaan sano Mistralin LLM-malleja avoimen lähdekoodin malleiksi. – Enemmän kyse on avoimesta painotuksesta, open weightistä. Meidän mallejamme voi painottaa ja tehdä sen avoimesti ja läpinäkyvästi.
Ei Mistral tietenkään kehittänyt mallejaan tyhjästä muutamassa viikossa. Taustalla on 10 vuotta tutkimusta ja osaamista. Mench itse työskenteli Googlella DeeMind-projektissa. Kaksi muuta perustajaa työskentelivät aiemmin Metalla.
Jos ajatellaan generatiivisen tekoälyn taustalla olevan tieteen eli alan perustutkimuksen yrityksiä, monen mielestä Mistral on viimeinen, jolla on mahdollisuus tosissaan haastaa OpenAI. Mallien kouluttaminen maksaa jo niin paljon. Mistral sanoo kehittäneensä ensimmäisen oman mallinsa kymmenellä hengellä ja puolella miljoonalla dollarilla.
Toisaalta joillekin on luvassa astronomisia voittoja. Tekoäly on kuitenkin tekniikka, joka tulee mullistamaan kaikki yhteiskunnan alueet, kuten Arthur Mench muistutti. Edellisen kerran saman teki Internet.