Lidar-valmistajien osakkeet laskivat tällä viikolla, kun komitea pyysi Yhdysvaltain hallitusta tutkimaan lidar-markkinoita Kiinan ja mahdollisten turvallisuusuhkien valossa. Tällainen huoli Yhdysvalloissa on aiemmin johtanut siihen, että Yhdysvallat on heittänyt kiinalaisia yrityksiä pois markkinoiltaan.
Aiemmin näin kävi Huawein verkkolaitteiden kanssa. Yhdysvallat on lisäksi estänyt teknologian viennin Kiinaan, kuten tapahtui puolijohteiden valmistuslaitteiden kohdalla.
Hallinnon alainen valiokunta on huolissaan lidarista monista eri syistä. Niitä voidaan mahdollisesti käyttää vakoilussa. Tukeeko Kiina kiinalaisia lidar-valmistajia amerikkalaisten etujen kustannuksella, valiokunta kysyy?
Huolta aiheuttaa sekin, onko amerikkalainen kriittinen infrastruktuuri riippuvainen kiinalaisesta lidarista? Valiokunnan on myös syytä epäillä, josko kiinalaiset yritykset vakoilevat amerikkalaista lidar-tekniikkaa?
Tänä päivänä lidarilla ei ole vienti- eikä tuontivalvontaa, ja valiokunnan mielestä hallituksen tulisi selvittää, olisiko se perusteltua jatkossa. Kiinan Hesai omistaa 47 prosenttia maailmanmarkkinoista, samalla kun sillä on muun muassa kiinalaisen Robosensen ohella vahvat siteet Kiinan armeijaan, komitea kertoo.
Komitean mukaan lidaria käytetään myös uiguurien sortamiseen Kiinassa.
Lidar-anturien markkinat – jotka 3D-kartoivat ympäristöään lähettämällä valopulsseja ja mittaamalla pulssin kulkuaikaa – räjähtivät, kun tekniikkaa ryhdyttiin käyttämään kuljettajan avustamissa ja autonomisissa ajoneuvoissa.