Iso osa teollinen internetiä on logistiikka, joka seuraa tarkkaan kaikenlaisten tavaroiden liikkumista osana kuljetusketjua. Tällä hetkellä seuranta perustuu pitkälti RFID-tunnisteisiin, mutta tulevaisuudessa 5G voi viedä nämä pienet tagit eläkkeelle.
Yksi 3GPP:n tulevan Release 19 -standardin ehdokkaista on Passive IoT. Kyse on tekniikasta, jossa pieni tagi keräisi tarvitsemansa energian ympäristöstä – esimerkiksi radiolinkin energiasta – ja raportoisi esimerkiksi lämpötilaa, tärinää tai kuntoa kuvaavaa dataa käyttäjälle 5G-verkon yli.
DNA demosi tätä ehdolla olevaa uutta 5G-tekniikkaa eilen pääkonttoriinsa rakennetussa testiympäristössä. Sillä on monia etuja RFID-tekniikkaan verrattuna. Tagit eivät tarvitse paristoa virranlähteekseen. Lisäksi tagi voidaan lukea jopa 200 metrin päästä, kun RFID:ssä maksimietäisyys on kymmenisen metriä.
Käytännössä Passive IoT:n kantama lienee lähempänä muutamia kymmeniä metrejä, DNA:n asiantuntijat arvelivat. Tagit voisivat kuitenkin olla hyvin halpoja, jopa painetulla elektroniikalla valmistettuja peukalonpään kokoisia laitteita, joita voisi helposti ”kylvää” taajaan vaikkapa teollisuusrakennuksessa.
5G:een on jo aiemmin tuotu IoT-käyttöön RedCap-tekniikka, mutta se eroaa merkittävästi Passive IoT:stä. RedCap-laitteet yltävät jopa 50 megabitin datanopeuksiin pienellä virrankulutuksella, kun modeemista on riisuttu kaikki ylimääräinen toiminnallisuus. Siihen verrattuna Passive IoT on lähinnä ultrahalpa, pienen virrankulutuksen IoT-ratkaisu teollisuuden seurantaan.
Pitää lisäksi muistaa, että Passive IoT on vasta Release 19 -kandidaatti. Se ei siis ole mukana esimerkiksi alkuvuodesta 2024 julkistettavassa Release 18 -standardissa, joka esimerkiksi nostaa 5G-yhteyksien maksiminopeuden 10 gigabittiin sekunnissa, kun nykyinen maksimi on gigabitti sekunnissa.
Kuvassa: Passive IoT-reititin DNA:n testiympäristössä