Saudiarabialaisen KAUST-yliopiston (King Abdullah University of Science and Technology) hankkeissa on pitkään kehitetty ns. hybridiaurinkokennoja, joissa päästään yli 30 prosentin hyötysuhteeseen. Nyt näyttää siltä, että tekniikan laajamittainen kaupallinen käyttö on lähempänä.
Hybridi- eli tandemkenno koostuu sekä piipohjaisesta että perovskiittirakenteesta. Ne pystyvät sieppaamaan eri taajuudet auringonvalosta, joten valosta saadaan muunnettua sähköenergiaksi suurempi osa kuin perinteisissä aurinkokennoissa. Tandem-kennot voivat saavuttaa korkeamman hyötysuhteen kuin yksiliitorakenteeseen perustuvat aurinkokennot, koska ne hyödyntävät paremmin auringon spektriä.
Tämä parempi hyötysuhde on ollut todellisuutta jo pitkään. Viime toukokuussa KAUST raportoi jo 33,7 prosentin ennätyshyötysuhteesta. Keskeistä kaupallisessa hyödyntämisessä on se, että piitä parempi hyötysuhde saadaan kustannuksilla, joilla hybridikenno jää suhteessa edullisemmaksi.
Nyt KAUST näyttää materiaalikehityksen ja rakennetta viilattuaan onnistuneen tässä. Uusimmissa testeissä yli 32 prosentin hyötysuhde saadaan kustannuksilla, jotka ovat 30 prosenttia piitä korkeampia.
Tärkeä osa kehitystä on hybridirakenteen tehon heikkeneminen ajan kuluessa. Nyt KAUSTin tutkijat raportoivat, että jos hybriridkennon – käytännössä sen perovskiittiosan – teho heikkenee vuodessa 0,4 prosenttia, se voi kilpailla piipohjaisten kennojen kanssa.
Testit perustuvat oletukseen, että aurinkokenno on käytössä 25 vuoden ajan. Uusimmissa testeissä hyötysuhteen on varmistanut saksalainen Fraunhofer-instituutti.