Vielä puolitoista vuotta sitten oli vaikea kuvitella, että yritykset ja kuluttajat maailmanlaajuisesti käyttäisivät generatiivista tekoälyä päivittäin tehtävien automatisointiin, asiakirjojen kirjoittamiseen, markkinatutkimukseen tai jopa peruskoodaukseen. Nyt AltIndex.comin keräämien tietojen mukaan generatiivisen tekoälyn odotetaan kasvavan 100 miljardin dollarin alaksi jo ensi vuoden loppuun mennessä.
OpenAI:n ChatGPT:n julkaisu merkitsi käännekohtaa maailmanlaajuiselle tekoälyteollisuudelle. Chatbot, josta tuli historian nopeimmin kasvava sovellus 100 miljoonalla käyttäjällä vain kahdessa kuukaudessa, muutti tekoälyn yhdeksi suurimmista tarinoista vuonna 2023. Vaikka ChatGPT oli generatiivisen tekoälyn suosituin esittely, muut tekoälytyökalut, kuten Character .ai, DeepL, Quillbot, Midjourney ja Capcut ovat myös saavuttaneet miljardeja käyntejä, mikä osoittaa näiden markkinoiden valtavan potentiaalin.
Vuosien 2020 ja 2023 välillä generatiivisen tekoälyn markkinakoko on kasvanut huimat 690 prosenttia, 5,7 miljardista dollarista 44,9 miljardiin dollariin. Itse asiassa tilastot osoittavat, että markkinat ovat käytännössä kaksinkertaistuneet viimeisten kolmen vuoden aikana, ja vuotuinen kasvuvauhti on kellunut 93 prosentin ja 106 prosentin välillä.
Vaikka Statista arvioi vuotuisen kasvuvauhdin hidastuvan vuonna 2024, koko markkinoiden arvo nousee silti massiivisesti 48,4 % ja saavuttaa 66,6 miljardia dollaria. Kaksinumeroinen kasvu jatkuu seuraavina vuosina, ja generatiivisen tekoälyn arvo saavuttaa 100 miljardin dollarin arvon vuoteen 2026 mennessä, mikä osoittaa valtavan 65 prosentin kasvun vain kahdessa vuodessa. Vuoteen 2030 mennessä tämän luvun odotetaan yli kaksinkertaistuvan ja ylittävän 207 miljardia dollaria.
Generatiivisten tekoälytyökalujen kasvava kysyntä auttaa näistä markkinoista muodostumaan yhdeksi tekoälyteollisuuden suurimmista tulovirroista. Statista arvioi, että generatiivisen tekoälyn osuus kokonaismarkkina-arvosta on 24 % vuoteen 2026 mennessä, kun se tänä vuonna on 20 %.
Tekoälytyökalut, kuten Chat GDP, Character.ai, DeepL, Quillbot, Midjourney ja Capcut, ovat myös olleet tärkeässä roolissa käyttäjien kasvussa tekoälyteollisuudessa. Tekoälytyökaluja käytti viime vuonna noin 254 miljoonaa ihmistä, mikä on 2,5 kertaa enemmän kuin vuonna 2020. Tekoälyratkaisuja ja -työkaluja käyttää vuosittain noin 60 miljoonaa ihmistä, joten koko markkinoiden odotetaan saavuttavan yli puoli miljardia käyttäjää vuoteen 2027 mennessä.
Lisätietoja AltIndexin sivuilla.