5000 asukkaan Pyhäjärvellä on Euroopan syvin kaivoskuilu. Kun sinkin ja kuparin louhinta on tullut tiensä päähän, kaivoksessa halutaan kehittää monenlaisia uusia ratkaisuja. Yksi niistä on edinburghilaisen Gravicityn painovoimaenergian varastointijärjestelmään perustuva voimalaitos.
Kaivos on kanadalaisen First Quantum Minerals -yhtiön omistuksessa ja ulottuu 1 444 metriä maan alle. Monet kaivoksen toiminnoista ovat jo päättyneet. Paikallinen kehitysyhtiö Callio Pyhäjärvi on perustettu edistämään regeneraatiohankkeita historiallisessa kaivoksessa, ja nyt julkistettu GraviStore-hanke on yksi näistä projekteista.
GraviStore-teknologia hyödyntää raskaiden painojen nostamista ja laskemista maanalaisissa kuiluissa. Gravicityn kanssa somitun sopimuksen mukaan kaivoksen 530 metriä syvä kuilu muutetaan täysimittaiseksi Gravistore-prototyypiksi. Laitos olisi Euroopassa ensimmäinen laatuaan.
Tavoitteena on toimittaa jopa 2 megawatin varastointikapasiteettia, joka yhdistetään suoraan paikalliseen sähköverkkoon ja tarjoaa tasapainotuspalveluja Suomen verkolle. Viime vuonna Gravitricity solmi sopimuksen ruotsalais-sveitsiläisen ABB:n kanssa käyttääkseen ABB:n kaivosnostureiden asiantuntemusta maanalaisen energian varastoinnin nopeuttamiseksi. On odotettavissa, että ABB tarjoaa asiantuntemustaan hankkeeseen yhdessä Gravitricityn toisen strategisen kumppanin, hollantilaisen nostolaitteisiin erikoistuneen Huismanin kanssa.
Gravitricityn toimitusjohtaja Martin Wrightin mukaan hanke osoittaa, miten yrityksen kehittämä teknologia voi tarjota luotettavaa, pitkäikäistä energian varastointia, joka kykenee varastoimaan energiaa kysynnän ollessa matalalla ja vapauttamaan sitä nopeasti tarvittaessa. Tämä projekti tarjoaa polun muihin kaupallisiin hankkeisiin ja mahdollistaa ratkaisun sisällyttämisen kaivoksiin sen jälkeen, kun varsinainen kaivostoiminta niissä on päättynyt.
Pyhäjärven Callio on perustettu paikallisen yhteisön ja kaivosomistajien toimesta käynnistämään uusia projekteja entisessä kaivoksessa, mukaan lukien aurinkovoimaloita, uusien teknologiayritysten perustamista, kaivosteknologian testauslaitoksia ja maanalainen 5G-verkko.