Nvidialla oli muutama vuosi sitten iso ongelma. Yhtiön grafiikkaprosessorit olivat kehittyneet tasolle, joka oli hyvin lähellä fotorealismia. Samalla potentiaalinen markkina kutistui koko ajan. Nyt yhtiö on selvästi suurin ja ylivoimaisesti kannattavin puolijohdetalo. Perustaja Jensen Huangin temppu perustuu osin onneen.
Nvidian huhtikuussa päättyneen vuosineljänneksen tulosluvut ovat käsittämättömiä. Yhtiö teki yli 26 miljardin dollarin liikevaihdolla 14,9 miljardin dollarin nettotuloksen. Se siis teki 165 miljoonaa dollaria voittoa joka ainoa päivä kolmen kuukauden aikana.
Kasvu perustuu tekoälyyn. Ja erityisesti melko uuteen innovaatioon eli transformer-laskentaan. Kyse on tekniikasta, jossa pystytään merkkien perusteella päättelemään mallin avulla, mikä on seuraava merkki. Kun mallit kasvavat, tarvitaan yhä enemmän laskentatehoa, mutta samalla mallien tarkkuus paranee.
Jo aiemmin, mutta erityisesti ChatGPT:n myötä palvelinkeskuksia piti alkaa täyttää prosessoreilla, jotka kykenevät massiiviseen rinnakkaislaskentaan ja matriisilaskentaan. Nvidian tehokkaat prosessorit ja CUDA-arkkitehtuuri sopivat tähän kuin nenä päähän. Yhtäkkiä datakeskukset halusivat kaiken, mitä Nvidia pystyi valmistamaan.
Ironista Nvidian hurjissa luvuissa on se, ettei se ole koskaan kehittänyt tekoälyprosessoria. Yhtiön GPU-prosessorit kuitenkin omistavat nyt massiivisesti kasvavan markkinan. Sillä ei edes ole vakavasti otettavia kilpailijoita. Ei myöskään ole mitään merkkejä siitä, että AI-markkinan kasvu olisi hidastumassa. Voi aika turvallisesti sanoa, että Nvidia tulee olemaan suurin ja kannattavin puolijohdetalo pitkään.