Tietoturvayritys Check Point Softwaren teettämä markkinatutkimus selvittää generatiivisen tekoälyn (Gen-AI) kehittyvää roolia kyberturvallisuudessa. Vanson Bournen toteuttama kysely keräsi näkemyksiä 400 IT- ja IT-turvallisuuden ammattilaiselta, ja se tuo esille tekoälypohjaisten työkalujen trendejä, hyötyjä ja huolenaiheita kyberturvallisuuden alalla.
Kysely paljastaa, että tekoälypohjaiset työkalut ovat lähes universaalisti käytössä organisaatioissa. Peräti 97–99 % vastaajista ilmoitti hyödyntävänsä AI/ML- ja GenAI-työkaluja turvallisuusjärjestelmissään. Näitä työkaluja käytetään ensisijaisesti tapahtumien hallintaan, uuden haittaohjelmiston tunnistamiseen, tietojenkalasteluyritysten havaitsemiseen, uhkatiedustelun seurantaan ja muihin toimintoihin. Huomattava osa organisaatioista on käyttänyt näitä työkaluja yli vuoden ajan, ja monet suunnittelevat lisää integraatiota lähitulevaisuudessa.
Korkeasta käyttöönottoasteesta huolimatta luottamus kyberturvallisuustoimien tehokkuuteen vaihtelee. Erityisesti suuret organisaatiot ovat vähemmän luottavaisia nykyisiin järjestelmiinsä verrattuna keskisuuriin yrityksiin. Lisäksi 89 % vastaajista ilmoitti, että osaajista on merkittävä pula. Ongelma on korostunut viimeisen vuoden aikana, ja erityisesti Euroopassa.
GenAI-työkalujen tärkeimmät hyödyt vastaajien mukaan ovat käyttäjäkäyttäytymisen ja poikkeavuuksien parempi ymmärtäminen, turvallisuustapahtumien tarkkuuden lisääminen, analyysin nopeuttaminen, uhkien havaitsemisen ja ehkäisyn tehostaminen, nopeampi tapahtumien hallinta ja kokonaiskustannusten säästö. Lähes puolet aasialaisista kyberammattilaista sanoi, että GenAI-työkalut virtaviivaistivat tietoturvaoperaatioita ja resurssien jakamista.
Lisätietoa täällä.