Tällä hetkellä uusimmat piirit valmistetaan jo 14 nanometrin prosessissa, vuoden-parin päästä puhutaan 10 nanometristä. Monen mielestä olemme lähestymässä Mooren lain loppua. Cadencen Chris Rowen muistuttaa, että valtaosaa suunnittelijoita ja järjestelmäpiirien valmistajia Mooren lain kuolema ei haittaa pätkääkään.
Rowen perusti aikoinaan prosessoriytimiä kehittäneen Tensilican, joka päätyi toissa vuonna EDA-talo Cadencen omistukseen. Siitä lähtien Rowen on vetänyt Cadencen IP-divisioonaa teknologiajohtajan roolissa.
Rowen katsoo, että uusi IoT-aika muuttaa suunnittelun sääntöjä. Toki transistorimäärän kasvun hidastuminen kiinnostaa Intelin tyyppisiä yrityksiä, mutta lähes kaikkien muiden kannalta SoC-piireissä on kyse miljoonista pienistä suunnitteluista, joissa tarvitaan vain oikea määrä suorituskykyä.
Tehonkulutus on aina ollut tärkeä parametri suunnittelussa, mutta esineiden internetissä siitä tulee yhä merkittävämpi tekijä. Toinen tehonkulutukseen vaikuttava tekijä on pilvi, Rowen muistuttaa.
64 bitin liikuttaminen vaikkapa NAND-piirin sisällä ei vie juurikaan sähköä. - Saman datamäärän vieminen tai hakeminen pilvipalvelimesta tarkoittaa, että operaatioon haaskataan watin verran tehoa.
- Jotta bittejä pitää siirtää mahdollisimman vähän, pitää mahdollisimman suuri osa laskennasta olla paikallista. IoT-maailman pitää olla älykäs, Rowen vaatii.
Rowenin ja Cadencen visiossa tämä äly tulee tietysti räätälöidyillä, tehokkailla ja hyvin vähän virtaa kuluttavilla prosessoreilla. Tensilican Xtensa on tietenkin arkkitehtuuri, jota Cadence tarjoaa nyt laajalle joukolle SoC-kehittäjäasiakkaitaan.