Ruotsissa on kehitetty käsivarsiproteesi, jota potilas ohjaa ajatuksen voimalla. Ensimmäisen kerran proteesi asennettiin potilaalle tammikuussa 2013. Testit osoittavat, että proteesi toimii pitkiä aikoja moitteettomasti. Testien mukaan proteesi ylitti tutkijoiden odotukset.
Kyse on Chalmersin yliopiston ja göteborgilaisen Salhgrenskan yliopistosairaalan yhteisprojektista. Ainutlaatuista tekniikassa on se, että proteesi on ankkuroitu suoraan luuhun ns. osseointegroinnin menetelmällä. Tekniikan on kehittänyt yliopistosairaalan proteesiyksikön tutkija Ricjard Brånemark.
Proteesin ohjaaminen ajatuksella on tekniikka, jonka kehityksestä vastaa Chalmersin tutkija Max Ortiz Catalan. Proteesi on kiinnitetty luuhun titaaniruuveilla, joiden kautta on toteutettu sähköinen linkki elektrodeihin.
Elektrodien kautta proteesia voidaan ohjata aivojen käskyillä. Elektrodien kautta aivot saavat myös palautteen esimerkiksi siitä, kuinka kovaa esineeseen tartutaan proteesilla.
Mullistava tekniikka on mullistanut koepotilaan elämän. Potilas ajaa kuorma-autoa Pohjois-Ruotsissa ja operaation jälkeen hän on voinut toimia työssään täysin normaalisti. Proteesin avulla hän voi kiinnittää kuormat asianmukaisesti ja käyttää erilaisia koneita. Myös esimerkiksi lasten luistimien nauhojen kiinnittäminen onnistuu.
Ruotsalaistutkijat kertoivat menestyksekkäästä projektistaan Science Translational Medicine -lehdessä. Laajemmat kliiniset tutkimukset useimmilla potilailla ovat alkamassa pian.