Applen iPhonessa on Siri ja Googlella oma Google Now. Microsoft on nyt saanut Lumia-älypuhelimiinsa oman tekoälynsä. Älykkäällä assistentilla on hölmö nimi Cortana, mutta ydinkysymys on, houkutteleeko se uusia käyttäjiä Windows Phonelle.
Testeissä Cortanan puutteiksi on havaittu käytännössä samat kuin Sirillä tai Googlen ”tekoälyllä”. Esimerkiksi ruotsalaisissa testeissä tuloksena on tullut tiedusteluihin huvittavia vastauksia, joiden huvittavuus kuluu äkkiä. Sama lienee edessä meilläkin, kun Cortana saadaan suomeksi. Tämä tapahtuu ensi vuoden aikana.
Mutta on Cortanasta hyötyäkin. Viestejä voi lähettää helpommin, kalenterimerkinnät onnistuvat sujuvasti ja karttapalvelun käytöstä tulee jouhevaa.
Silti ei voi välttyä ajatukselta, että tekoälyn - jolle pitää puhua - käyttöä älypuhelimessa saa käyttäjänsä vaikuttamaan hölmöltä. Tämän tajuaa heti, kun törmää ensimmäisen kerran Google Glass älylasien kanssa keskustelevaan henkilöön. Äly ei ole ensimmäinen sana, joka tulee mieleen.
Lumian ja Windows Phonen kannalta Cortanan pitäisi kääntää laskeva trendi. Windows Phonen osuus kännykkämarkkinoilla on nyt 2,5 prosenttia eli prosenttiyksikön pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Microsoft ei tällaisilla luvuilla voi kauan perustella kännyköiden myymistä, kun sen perusbisneskin on suurten haasteiden edessä.