Electronica, München - Esineiden internet eli IoT (internet of things) on taatusti yksi tämänkertaisen Electronica-messun kuumimpia puheenaiheita. Se oli pääteemana myös messut perinteisesti aloittaneessa pääjohtajien paneelikeskustelussa. Siinä yritysten ykkösmiehet paneutuivat yhteen IoT-ongelmaan, eli tietoturvaan.
Infineonin Reinhard Ploss aloitti vaatimalla, että IoT tarvitsee turvallisen kanavan. - Kyse on minun omasta datastani. Kuka sitä hallitsee? On ehdottoman välttämätöntä saada tietoturva käyttöön.
Plossin mukaan käyttäjä ei itse pysty asentamaan IoT-laitteita eikä iiden tietoturvaa. Tämä on elektroniikkafirmojen tehtävä. - Pitää muistaa, että tietoturvan pitää olla kunnossa silloinkin, kun internet ei ole käytettävissä, Ploss muistutti.
NXP:n Rich Clemmer muistutti tietoturvan raadollisuudesta. - Jos tietoturva toteutataan softalla, ohjelmistolla, se voidaan aina hakkeroida. Rautapohjainen turvallisuus on ainoa mahdollinen tie. Ei kukaan halua mobiililompakkoa, jos siihen voidaan murtautua, hän julisti.
IoT tulee olemaan uusi teollinen vallankumous. Freescalen Greg Lowe painotti, ettei esimerkiksi itseään ajava auto ole se todellinen ”tappajasovellus”. - Kyllä killeri on se, että meille tulee auto joka ei voi ajaa kolaria.
Tärkeä kysymys IoT:n kohdalla on se, kuka datan omistaa. Infineonin Ploss uskoo, että käyttäjä saa lopulta valita, mitä dataa hän jakaa. - Anturiverkot tuottavat paljon dataa, josta useimmat eivät välitä tippaakaan. On käyttäjän päätettävissä, haluaa jakaa dataansa ja saada sitä vastaan jotain palvelua.
Kaikki pääjohtaja STMicroelectronicsin Carlo Bozottia myöten uskovat, että IoT on seuraava suuri puolijohdefirmoille kasvua tuova sovellusalue. Tulevien markkinoiden koosta kaikilla on oma ennusteensa, ja esimerkiksi Gartnerin 50 miljardia laitetta verkossa vuonna 2020 on monen allekirjoittama.
Mutta mikä IoT:ssä sitten on keskeisintä. Siitäkin pääjohtajille oli hieman erilaisia mielipiteitä. NXP:n Clemmerin oli hyvin käytännönläheinen ajatus. - Kyse on lopulta siitä, että IoT tekee asioista meille helpompia. Oli kyse sitten älykkäästä logistiikasta tai itseään ajavasta autosta.