Saksalainen BASF tunnetaan ehkä parhaiten kemikaaleistaan, mutta yhtiö hyödyntää osaamistaan myös elektroniikkatuotteina. Uusin osoitus tästä on erittäin nopea 3D-anturi, joka perustuu linkkirakenteeseen.
BASF:n mukaan anturi kykenee paikantamaan objektin 3D-sijainnin kaksi kertaa ihmissilmää ja aivoja nopeammin. Tekniikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi nopeassa 3D-kuvantamisessa ja sen ensimmäiset sovellukset ovatkin 3D-kameroita.
Tekniikka perustuu uudenlaiseen CMOS-tyyppiseen linssiin, joka aistii ympäröivää valoa. Patentoitu tekniikka mittaa objektista anturin pinnalle tulevan valon määrää ja suuntaa, joiden perusteella sijainti saadaan paikannettua hyvin tarkasti.
Ratkaisun etuna on yksinkertaisuus. Tähän asti 3D-sijainnin määrittäminen on edellyttänyt tyypillisesti raskasta laskentaa. BASF:n anturi mittaa sijainnin tarkasti mikronista kilometreihin. Vain linssi määrittää mittaamisen mittakaavaa.
BASF on jo toteuttanut kameran, jossa uutta 3D-anturia hyödynnetään. Itse anturin linssi on passiivinen: mikäli käytössä ei ole ympäröivää valoa, laskentaan voidaan käyttää esimerkiksi infrapunavalonlähdettä.
BASF itse uskoo tekniikalleen tulevan sovelluskohteita laajalta alueelta. 3D-kuvantamista voidaan hyödyntää esimerkiksi 3D-videoneuvotteluissa, urheilun suurnopeuskameroissa, lääketieteen kuvantamisessa, konenäössä ja mittaamisessa.