Tämän hetken LTE-puhelimet eivät pääsääntöisesti lähetä radiosignaalia täydellä teholla. Englantilaisen Nujira-yrityksen mukaan tämä perustuu virhekäsitykseen, jonka mukaan pienemmällä lähetysteholla voidaan pidentää laitteen akun toiminta-aikaa.
Nujiran mukaan 4G-verkoissa taajuuksia jaetaan aikajakoisesti, mikä sopii erityisen hyvin nopeaan, purskeiseen datansiirtoon. Käytännössä tukiasema voi antaa lähes koko aikajakson yhden päätelaitteen käyttöön, mikä maksimoi käytettävissä olevan kaistan ja siten myös datanopeuden.
FCC:n testien mukaan iso osa LTE-puhelimista lähettää esimerkiksi 800 megahertsin taajuudella 2,5 desibeliä pienemmällä teholla kuin mitä 3GPP:n määrityksissä on sallittu. Laitevalmistajien strategiassa tehovahvistimen tehon laskeminen tarkoittaa suoraan pidempää akkukäyttöä.
Nujiran mukaan näin ei ole. Tehovahvistimen tehon laskeminen puoleen tarkoittaa, että saman datamäärän lähettäminen vie kaksinkertaisen ajan. Nujiran omien laskelmien mukaan tämä johtaa myös siihen, että LTE-solun kapasiteettia rajoittaa päätelaitteen lähetysteho, ei tukiasema.
Ongelma on vieläkin selvempi aikajakoisissa TD-LTE-soluissa. Siinä samaa taajuutta käytetään sekä downlink- että uplink-yhteyksiin. Yleensä aika jaetaan päätelaitteen ja tukiaseman lähettämiseen suhteessa 1:3 tai 1:4.
Nujiran mukaan purskeisessa lähetyksessä tehovahvistimen olisi hyödyllistä lähettää aina maksimiteholla. Päätelaitteeseen voidaan tuoda sen kehittämän envelope tracking -tekniikan kaltaisia ratkaisuja, jotka dynaamisesti seuraavat RF-lähetystehon tarvetta. Näin käytössä olevasta kaistasta otetaan aina mahdollisimman paljon irti mahdollisimman pienellä tehonkulutuksella.