Ambiq Micro on lanseerannut Apollo-mikro-ohjainperheen, joka kertarysäyksellä mullistaa ohjainpiirien markkinat. Täysin uuden tekniikan ansiosta Ambiq leikkaa ohjainten tehonkulutuksen kymmenesosaan nykyisestä. Kilpailijat eivät pääse virtapihiydessä lähellekään Apollon lukemia.
Apollo-sarjaan kuuluu alkuvaiheessa neljä ARM Cortex-M4-pohjaista ohjainta. Niiden tehonkulutus on 5-10 kertaa pienempi kuin kilpailevat saman suorituskyvyn piirit.
Pieni tehonkulutus perustuu SPOT-teknologiaa (Subthreshold Power Optimized Technology). Yleensä prosessorien transistorit käännetään suoraan täyteen toimintajännitteeseen eli nykyisin 1,8 volttiin. Ambiqin ohjaimissa käytetään vain kynnysjännitettä (threshold voltage) ei pienintä jännitettä, jolla transistori vielä johtaa.
Periaate on yksinkertainen, mutta Ambiqin markkinointijohtaja Mike Salasin mukaan transistorit on erittäin vaikea saada toimimaan luotettavasti. - Sveitsiläiset kellojenvalmistajat ovat käyttäneet samaa periaatetta, mutta vain 5-10 transistorissa. Ambiq tekee ensimmäisenä saman miljoonille transistoreilla.
SPOT-arkkitehtuurista on paljon etua. Sen avulla suunnittelija huolehtii samalla sekä aktiivi- että valmiustilan virrankulutuksen optimoinnista. Aiemmin ohjainpiireissä on käytännössä pitänyt valita, kumpi tehonkulutus opitmoidaan äärimmilleen.
Ambiqin lukemat ovat vaikuttavia. Aktiivitilassa virrantarve on 30 mikroampeeria megahertsiä kohti. Unitilassa virrantarve putoaa 100 nanoampeeriin. Vertailu kilpailijoihin on tavallaan epäreilu: esimerkiksi STMicron Cortex-M4F-pohjainen ohjain kuluttaa aktiivisena 10 kertaa enemmän virtaa ja unitilassa peräti 28-kertaisesti.
Itse asiassa Ambiqin M4-pohjaiset ohjaimet kuluttavat vhemmän virtaa kuin markkinoilla olevat Cortex-M0+-pohjaiset ohjainpiirit. Näissäkin vertailussa Ambiqin ohjaimet ovat selkeästi eli 3-38-kertaisesti energiatehokkaampia.
TSMC aloittaa Apollo-ohjaimien volyymituotannon kevään aikana. Volyymeissä hinnat lähtevät liikkeelle puolestatoista dollarista kappaletta kohti.