PC- ja palvelinmuisteissa mennään kovaa vauhtia kohti puolijohdepiireihin perustuvia SSD-levyjä. Ne ovat nopeampi, hiljaisempia ja kuluttavat merkittävästi vähemmän virtaa. Uusimpien analyysien mukaan SSD-levyjen valmistus voi kuitenkin olla liian kallista. Se tulee hidastamaan tekniikan yleistymistä.
Kallis hinta liittyy erityisesti tiheiden SSD-levyjen valmistukseen. Rahoituspalveluja tarjoava Stifel on arvioinut, että teratavun SSD-muistin valmistus edellytti viime vuonna 78-kertaisen määrän investointeja perinteiseen pyörivään teratavuun verrattuna.
Tänä vuonna SSD-teratavun valmistus maksaa 53-kertaisesti ja ensi vuonna 49-kertaisesti mekaanisen teratavun levyn verran. Tämä paitsi hidastaa SSD:n yleistymistä, myös asettaa varjonsa koko kiintolevyalan tulevan kannattavuuden ylle.
Miksi SSD-levy sitten on niin kallis valmistaa? Se perustuu tärkeimmän komponentin eli NAND-flashin kasvaviin valmistuskustannuksiin. 2D-tyyppinen eli perinteinen tasomainen (planar) NAND-muisti edellyttää 3 tai 4 valotuskertaa, NAND-solun tyypistä riippuen.
Sen sijaan uudet 3D-muistit vaativat merkittävästi enemmän prosessinvaiheita. Sandiskin ja Toshiban 48 metallointikerroksen monitasosolurakenne vaatii 144 valotuskierrosta. Intelin ja Micronin 256 gigatavun levyn muisteissa valotuskierroksia tarvitaan 128 ja Samsungin V-NAND-piireissä 96.
Viime vuonna flash-piirejä valmistettiin noin 61 eksataun tallennuskapasiteetin verran. Määrästä 3D-piirien osuus oli vain kolme prosenttia. Tänä vuonna osuus kasvaa, mutta vain neljään prosenttiin.
Stifelin arvion mukaan siihen on syynsä, miksi valmistajat eivät julkisesti kerro 3D-piirien saantolukemia.