Teksasin yliopiston Cockrellin insinöörikoulun tutkijat saivat eilen paljon julkisuutta uudella paikannustekniikallaan, joka lupaa olla jopa 100 kertaa nykyistä GPS-paikannusta tarkempi. Tekniikka voi mullistaa täysin esimerkiksi virtuaalipelaamisen, joka tähän asti on ollut rajoittunut sisätiloihin.
Monessa mediassa teksasilaistutkijoiden tekniikan on kehuttu parantavan GPS-paikannusta esimerkiksi älypuhelimissa. Älypuhelimissa tällaista senttimetrin paikannustarvetta ei kuitenkaan oikeastaan ole. Nykyinen GPS riittää hyvin useimpiin tarpeisiin.
Tutkijat sen sijaan katsovat sovellusaluetta laajemmin. Tällä hetkellä virtuaalitodellisuuden sovelluksissa ei hyödynnetä GPS:ää. Mikäli käytössä olisi senttimetrin tarkkuudella paikantava tekniikka ja kamera, voitaisiin esimerkiksi tietty alue nopeasti mallintaa virtuaalipelin pelikentäksi.
Sentin tarkkaa paikannusta käytetään jo esimerkiksi geologian laitteissa. Niissä antennit ovat kuitenkin niin suuria, ettei niiden käyttö mobiililaitteessa ole käytännöllistä.
Teksasin yliopiston radionavigoinnin laboratoriossa kehitettiin kuuden vuoden aikana tekniikka, joka kykenee matkapuhelinten antennien säteilyn perusteella tuottamaan senttimetrin tarkan GPS-paikkatiedon. Tutkijoiden kehittämä ohjelmisto osaa hyödyntää edullisia, pienikokoisia antenneja, mikä mahdollistaa järjestelmän toteuttamisen järkevin kustannuksin.
Tekniikka on nimeltään GRID. Se perustuu antennien säteilyn vaihemittaukseen. Tutkija ovat jo valmistaneet virtuaalilasien protolaitteen, joka seuraa henkilön sijaintia sentin tarkasti reaaliajassa. Laitteisto kykenee laskemaan sekä horisontaalisen sijainnin että pystysuoran liikkeen sentin tarkkuudella.