Kiinalainen Tsinghua Unigroup on tehnyt massiivisen 23 miljardin dollarin tarjouksen muistipiirejä valmistavasta Micron Technologystä. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun kiinalainen sijoittajaryhmä yrittää ostaa suurta amerikkalaista puolijohdeyritystä.
Kiinalaisten ostoaikeista raportoi Wall Street Journal -lehti myöhään eilen, kun pörssit olivat sulkeutuneet.
Kiinalaisnäkökulmasta tällainen kauppa olisi hyvin ymmärrettävä, sillä maassa ei ole ollut merkittävää omaa puolijohdetuotantoa. Sen sijaan Kiinassa on ollut ja on paljon elektroniikan ja puolijohteiden sopimusvalmistusta.
Poliittisesti kauppa olisi hyvin arveluttava. USA:n ja Kiinan välit eivät ole kauppapoliittisesti kovin hyvät, sillä amerikkalaiset syyttävät yleensä kiinalaisia lähes kaikista yritysvakoiluun liittyvistä epäilyistä.
Kiinan ongelma puolijohteissa on alijäämäisyys. Kiina kuluttaa kolmanneksen kaikista mikropiireistä valtavan laitteiden tuotantokoneistonsa voimalla. Silti Kiinassa valmistetaan vain 12 prosenttia mikropiireistä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maahan tuodaan vuosittain 150 miljardilla dollarilla enemmän piirejä kuin sieltä viedään.
Tshinghua Unigroup on Tsinghuan yliopiston sijoitusyksikkö. Keväällä se onnistui saamaan Intelin sijoittajaksi älypuhelinprosessorien suunnitteluyritys Spreadtrumiin.