Biomimiikka tarkoittaa sitä, että eläin- tai kasvikunnasta tuttuja ominaisuuksia hyödynnetään ihmisen valmistamien laitteiden valmistukseen. Nyt englantilaistutkijat ovat havainneet, että kaaliperhosen siipien muodosta ja asennosta on etua aurinkosähkön hyötysuhteen parantamisessa.
Scientific Report -lehdessä julkaistu tutkimusraportti väittää itse asiassa, että aurinkopaneelin tuottama teho voi kasvaa peräti 50 prosenttia. Aurinkopaneelin tehon suhde painoon voi kasvaa jopa 17-kertaiseksi.
Exeterin yliopiston ympäristöntutkimuksen instituutissa kiinnostuttiin tutkimaan sitä, miksi kaaliperhonen voi aamulla lähteä lentoon ennen muita hyönteisiä. Tästä on perhoselle tietenkin valtavasti hyötyä ravinnonhaussa. Tutkijoille selvisi, että salaisuus on perhosen siipien asento ja rakenne aamulla, kun auringon ensimmäiset säteet osuvat sen siipiin.
Koska siipi on v-mallinen ja hyvin ohut, ja perhonen asettaa sen 17 asteen kulmaan, nousee siiven lämpötila 7,3 astetta verrattuna siihen, että se olisi täysin tasaisena. Tämä lisälämpö lämmittää siiven lihaksia niin, että perhonen voi lähteä muita aikaisemmin lentämään.
Mikäli samoja periaatteita – asento, muoto ja rakenne – hyödynnettäisiin aurinkopaneelissa, paneelin hyötysuhde paranisi merkittävästi, ja sähköä tulisi samalla valomäärällä jopa puolet enemmän.
Tehon suhde painoon paranisi, mikäli aurinkokennokerros olisi hyvin ohut, vain yhden molekyylin paksuinen. Tämä tekisi paneeleista myös selvästi nykyistä kevyempiä.