Laser keksittiin jo 1960-luvulla, mutta tähän asti kukaan ei ole onnistunut luomaan laseria, joka heijastaisi valkoista valoa. Nyt Arizonan yliopiston tutkijat ovat ratkaisseet arvoituksen. Löydös julkistettiin Nature Nanotechnology -lehdessä.
Tutkijat onnistuivat valmistamaan uudenlaisen puolijohtavan nanokalvon, jossa on rinnakkain kolme segmenttiä. Nämä alueet tuottavat kolme pääväriä. Laitteen avulla laser saadaan tuottamaan kaikkia näkyviä värejä. Kun kaikki värit ovat käytössä, laser säteilee valkoista valoa.
Tutkijoiden mukaan läpimurto vie laseria lähemmäksi yleistä valonlähdettä ja siten mahdolliseksi ledin korvaajaksi tulevaisuuden valaistuksessa. Toinen tärkeä edistysaskel liittyy LiFi-tekniikkaan, jossa näkyvää valoa käytetään datansiirtoon lyhyillä etäisyyksillä, yleensä pienten huoneiden tai muiden tilojen sisällä.
LiFi-tekniikan uskotaan kehittyvän jopa 10 kertaa nykyistä wlania nopeammaksi datalinkiksi. Valkoisella laserilla LiFi voisi olla 10-100 kertaa nopeampi kuin nykyiset ledipohjaiset kehitelmät.
Valkoinen laser on ristiriitainen idea, sillä tyypillinen laser säteilee vain yhä valoa, tiettyä sähkömagneettisen säteilen spektrinosaa kerrallaan. Valkoinen valo puolestaan käsitetään kaikkien näkyvien valon aallonpituuksien yhdistelmäksi.
Sandia National Laboratories kuitenkin kehitti vuonna 2011 järjestelmän, jolla neljällä laserilla saatiin tuotettua valkoista valoa. Kokemusten mukaan diodilasereiden tuottama valkoinen valo koettiin yhtä miellyttäväksi kuin ledeillä tuotettu, minkä takia tutkimustyötä on jatkettu kiivaasti. Isoin haaste liittyi tutkijoiden mukaan siihen, miten valoa säteilevät puolijohdekomponentit kasvatetaan ja miten eri värien tuottaminen hallitaan.