Microsoft on julkistanut jo kaksi isoa päivitystä uuteen Windows 10 -käyttöjärjestelmäänsä. Viime viikolla saatiin ensin turvallisuuspäivitys, joka parantaa järjestelmän toimintaa. Perjantaina jakoon tuli tiistaisen päivityksen korvaaja, mutta syytä tälle korvaamiselle ei kerrottu.
Analyytikkojen mukaan nopea lisäpäivitys tarvittiin sen takia, koska aiemman päivityksen korjaukset eli patchit aiheuttivat seuraamuksia, joita ei odotettu. Tämä ei ole mitenkään epätavallista, koska päivitysten riittävä testaaminen vie paljon aikaa.
Käyttäjien kannalta Microsoftin uusi politiikka tietenkin aiheuttaa kysymyksiä. Jos päivitykset pakotetaan koneisiin, niiden pitäisi toimia ”out-of-the-box”, kuten sanotaan. Moni myös toivoo mahdollisuutta määritellä itse, milloin päivitykset asennetaan. Tämähän on ollut avoimen koodin ohjelmistojen perusidea aina.
Analyytikot ovat myös pohtineet sitä, voivatko Windows 10:n uudet ”ominaisuudet” - kaikenlaisen datan lähettely Microsoftille sekä päivityspolitiikka – ajaa käyttäjiä muiden käyttöjärjestelmien leiriin. Erityisesti moni uskoo käyttäjien siirtyvän linux-leiriin.
Kovin valtavaa vyöryä eri linux-jakeluiden käyttäjiksi on ehkä turha odottaa. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä käyttöjärjestelmien markkinaosuuslukujen kehitystä loppuvuoden ajan. Monissa yrityksissä mietitään varmasti tarkkaan ennen kuin lähdetään siirtymään Win10-maailmaan.
Windoes 10:n aloitus on kuitenkin ollut vahva. Eilisten tilastojen mukaan käyttöjärjestelmä on ladattu jo yli 50 miljoonaa PC- ja tablettikoneeseen.