Tekes ilmoitti eilen historiallisestikin aivan uudesta avauksesta, kun se kertoi maksavansa puolet Microsoftilta irtisanottujen digiosaajien palkasta näitä rekrytoiville. Päätöksellä on monia puolia, mutta ilman muuta se madaltaa kynnystä palkata nyt vapautuvia osaajia. Samalla Tekes asettaa aiemmin irtisanotut ja nyt potkut saaneet kehittäjät eriarvoiseen asemaan.
Tekesin tavoitteena on auttaa Microsoftilta vapautuvien henkilöiden palkkaamista tutkimus- ja kehitystehtäviin jo olemassa oleviin pk-yrityksiin, sekä edistää heidän ryhtymistään yrittäjiksi. Kullanarvoista osaamista olisi tarjolla perinteisille toimialoille liiketoiminnan digitalisoimisessa.
Yrityksen palkatessa uuden työntekijän digitaalisuuteen liittyviin tutkimus- ja kehitystehtäviin Tekes maksaa puolet digiosaajan palkasta vuoden ajan. Kun Tekesin rahoitus tulee valtion budjetista, niin käytännössä potkittuja ja t&k-hommiin rekrytoitavien palkkapussista puolet tulee veronmaksajilta.
Finpron kanssa tehtävän yhteistyön voimin tavoitteena on saada ainakin kymmenen uutta ulkomaista toimijaa perustamaan t&k-yksikkö Suomeen. Suomeen ovat jo investoineet esimerkiksi Intel, GE Healthcare, Samsung Electronics ja Zalando.
Netin keskusteluissa Tekesin päätös on saanut monenlaisia kommentteja osakseen. Toisaalta päätöstä pidetään erittäin hyvänä, koska kalliisti koulutetuille osaajille on näin paremmat mahdollisuudet löytää osaamistaan vastaavaa työtä. Kääntöpuolena monet näkevät sen, että Tekes ei toimi tasapuolisesti tukiessaan vain entisiä microsoftilaisia eli ex-nokialaisia.
Toivottavasti Tekes uutisoi asiansa globaalisti suureen ääneen. Nyt saa kaksi entistä nokialaista yhden hinnalla vuodeksi. Kännykkämaailman suurten nimien pitäisi jo olla lentokoneessa matkalla Suomeen.