Tietokoneet kykenevät ymmärtämään ja jopa ennakoimaan käyttäjän tarpeita, jos ne ovat tietoisia käyttäjänsä toimintaympäristöstä ja -tilanteesta. Amerikkalainen Robert E. Guinness selvitti väitöstyössään, miten tietokoneet ja erityisesti navigointijärjestelmät voivat tunnistaa ja hyödyntää tilannetietoa.
Tilannetiedolla eli kontekstilla tarkoitetaan olemassaoloon tai tapahtumiseen liittyviä olosuhteita. Nykyään tietokoneet voivat hyödyntää monenlaisia tiedonlähteitä ja antureita, jotka antavat tietoa kontekstista.
- Älypuhelimet pystyvät usein tunnistamaan oman toimintaympäristönsä ja jopa sen, mitä käyttäjä milloinkin on tekemässä. Navigointiin ja älypuhelimiin liittyviä toimintoja voidaan parantaa, kun laite tunnistaa, onko käyttäjä esimerkiksi liikkeellä jalan vai bussilla tai onko tämä menossa töihin vai syömään, Guinness kertoo.
Guinness keskittyi tutkimuksessaan kolmeen navigointiin ja kontekstitietoisuuteen liittyvään ongelmaan: tunnistamaan älypuhelimen käyttäjän aktiviteetteja sisätilaympäristössä, päättelemään käyttäjän liikkumistapaa sekä laivojen reitinvalintaan jääpeitteisissä vesistöissä.
– Tuloksillani voidaan parantaa älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden tilannetietoisuutta. Käytän useita koneoppimisen menetelmiä osoittamaan, että konteksti voidaan päätellä tarkasti jo nyt myynnissä olevilla älypuhelimilla.
Guinnessin tietotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Context Awareness for Navigation Applications tarkastetaan Tampereen teknillisellä yliopistolla ensi viikon maanantaina. Guinness on kotoisin St. Louisista, mutta on asunut viimeiset kuusi vuotta Suomessa. Tällä hetkellä hän asuu Kirkkonummella ja työskentelee vanhempana tutkijana sekä tutkimusryhmän johtajana Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa.