MIT:n, Berkeleyn ja Coloradon yliopiston tutkijat ovat valmistaneet toimivan piirin, joka on iso hyppäys kohti optisia suorittimia. Piirillä laskenta tapahtuu sähköisesti, mutta kaikki datan siirto tapahtuu fotonien avulla.
Mullistavaa MIT:n optopiirissä on se, että sen valmistamiseen on käytetty vain olemassaolevia piirien valmistustekniikoita. Tutkijoiden mukaan isoin haaste oli valmistaa optisia osia käyttämällä vain transistorin kerroksia.
Piirillä on 70 miljoonaa transistoria ja 850 optista komponenttia. Pienestä koosta huolimatta piiri todistaa täysin kaiken sen toiminnallisuuden, jonka kaupallinen optinen prosessori edellyttäisi.
Testeissä tutkijat huomasivat, että transistorien laskentateho oli käytännössä täysin samaa luokkaa, kuin samalla linjalla ja prosessissa valmistettujen täysin sähköisten piirien laskentateho.
Mikropiiri liikuttaa jatkuvasti dataa logiikkaosien ja muistin välillä. Iso ongelma tämän hetken piireissä on se, ettei logiikkapiireille saada syötettyä dataa muistista riittävän nopeasti. Muistiväylän nopeuttaminen vaatisi lisää tehoa ja tekisi piireistä liian kuumia.
Optinen linkki on huomattavasti energiatehokkaampi. Lisäksi optinen yhteys ei juuri tarvitse lisää tehoa, vaikka bittien kulkema matka pitenisi. Näin optisilla linkeillä voitaisiin yhdistää prosessoreja, jotka ovat metrien päässä toisistaan ilman, että suorituskyky juuri kärsisi.
MIT:n optopiiri valmistettiin GlobaFoundriesin tehtaassa SOI-prosessissa, jossa piikerrokset eristetään lasikalvolla. Tutkijat valmistivat optiset osat ohuen lasikerroksen päälle piikiekolla. Tämän jälkeen niiden alta etsataan pii pois.
Lisätietoa MIT:n optopiiristä löytyy opinahjon sivuilta.