Georgia Tech -yliopistossa on kehitetty järjestelmä, joka kerää ja varaa äshköä ihmisen liikkeestä – kävelystä, juoksusta tai sormien napsauttelusta. Energiankeruu onnistuu yhden milliwatin teholla, joten järjestelmä voi tulevaisuudessa sähköistää vaikkapa puettavaa elektroniikkaa.
Tavallaan kyse on hankaussähkön hyödyntämisestä. Tutkijat kehittivät kaksivaiheisen ratkaisun, joka ensin varastoi biomekaanisen liikkeen synnyttämän vaihtovirran kondensaattoriin. Tämän täyttyessä tehonhallintapiiri syöttää tasasähköksi muunnetun virran akkuun tai toiseen kondensaattoriin.
Innovaation isoin haaste liittyi hankaussähkön luonteeseen ja toisaalta puettavien elektroniikkalaitteiden tarpeeseen. Hankaus eli biomekaaninen liike tuottaa amplitudiltaan ja taajuudeltaan vaihtelevaa sähköä, jossa on korkeajännitteistä pientä virtaa.
Päällepuettava laite sen sijaan kaipaa suurempaa virtaa, mutta pienempää jännitettä. Tutkijaryhmän suuri saavutus oli luoda tehonhallintapiiri, joka tuottaa alhaisen jännitteen tasavirtaa.
Järjestelmä toimii minkä tahansa hankaussähkögeneraattorin kanssa, jopa tuottaa vähintään 100 mikrowatin tehon. Järjestelmä kuluttaa itse hieman tehoa, mutta korkea hyötysuhde takaa sen, että milliwattiluokkaan päästään helposti. Mekaanisen liikkeen laadulla ei sinänsä ole tutkijoiden mukaan merkitystä. Esimerkiksi sormia napsauttamalla tuotettiin mittausten mukaan jatkuvan 1,044 milliwatin teho.
Puettavien laitteiden lisäksi hankaussähkö näyttää lupaavalta teholähteeltä esimerkiksi erilaisiin pienitehoisiin anturisovelluksiin. Demomielessä tutkijat rakensivat lenkkikengän kantaan hankaussähkögeneraattorin.