5G-tekniikan pitäisi olla käytössä noin vuonna 2020. Alkaa pian olla korkea aika ryhtyä testaamaan eri tekniikoita käytännössä. New Yorkin yliopiston langattoman tutkimuskeskuksen, SiBEAMin ja National Instrumentsin kehittämä laitealusta on tärkeä askel kohti käytännön toteutuksia.
Kyse on ohjelmoitavasta alustasta, jolla voidaan testata ja prototypoida millimetriaalueen linkkejä ja sovelluksia. Millimetrialuetta eli karkeasti ottaen yli 10 gigahertsin taajuuksia pidetään yhtenä tulevan 5G-tekniikan keskeisistä uutuuksista.
Millimetrialueella on 5G-tekniikalle käytössä 200 kertaa niin paljon vapaita taajuuksia, kuin mobiiliverkoille on tähän asti allokoitu. Arvioiden mukaan 5G voi tuottaa jopa tuhat kertaa nykyisiä nopeampia mobiilidatayhteyksiä.
Millimetrialueen linkit perustuvat linkkeihin, joissa energia on keskitetty ohuisiin säteisiin. Tämän hetken protojärjestelmät perustuvat antenneihin, jotka on kiinnitetty mekaanisesti pyöriviin rakenteisiin. Käytännössä nämä ovat liian hitaita oikeaan mobiilikäyttöön, vaikka niillä onkin voitu testata mm-alueen linkkejä.
NYU Wirelessin, SiBEAMin ja NI:n uusi alusta liittyy sähköisesti ohjattavaan vaiheryhmäantenniin, jossa ei ole fyysisesti liikkuvia osia. Tällöin söteen ohjaaminen tapahtuu lähes reaaliaikaisesti.
Uudella alustalla SiBEAM toteuttaa millimetrialueen RF-etupään. National Instruments vastaa puolestaan signaalinkäsittelylaitteistosta, jonka täytyy pystyä hyvin lyhyeen latenssiin ja nopeaan datapakettien käsittelyyn.
Laitteiston ensimmäinen versio toimii 60 gigahertsin taajuudella, joka on Yhdysvalloissa jo päätetty antaa kaupallisten 5G-laitteiden käyttöön.