VTT on kehittänyt IoT-pohjaisen anturiratkaisun, jolla voidaan säätää tilojen lämpötilaa ihmisten lämpöaistimuksen perusteella. Ratkaisun tarkoitus on päästä eroon toimistoista, joissa toinen hikoilee ja toinen palelee.
Miksi roteva mies hikoilee, kun hento nainen hytisee sisälläkin, VTT kysyy? Etenkin toimistoissa lämpötila on usein säädetty naista lihaksikkaamman miehen lämpöaistimuksen mukaisesti, joten ei ihme, että nainen palelee.
VTT:n kehittämä ainutlaatuinen IoT-ratkaisu säätää huoneistojen lämpötilan automaattisesti mahdollisimman ihanteelliseksi tilassa oleville heidän lämpöaistimuksensa perusteella. Ratkaisu soveltuu erityisesti toimistoihin, sairaaloihin, hotelleihin ja vanhainkoteihin, joissa tarvitaan yksilöllisiä olosuhteita.
VTT:n johtava tutkija Pekka Tuomaalan mukaan länsimaiden ihmiset viettävät päivässä yli 90 prosenttia ajasta sisätiloissa. Lämpöviihtyvyys vaikuttaa myös työtehoon huomattavasti.
- Jos kiinteistön sisälämpötilaa säädetään 1-3 astetta, työn tuottavuus paranee 4-7 prosenttia. Ja jos sisäolosuhteet ovat hyvät, kiinteistön arvo ja käyttöaste voivat viimeaikaisten selvitysten mukaan nousta 10 prosentilla, Tuomaala väittää.
Teknologian tutkimuskeskus VTT käyttää esineiden internetiin perustuvassa IoT-ratkaisussaan painettuja ja tavanomaisia sensoreita, joiden tieto voidaan siirtää painetuilla johtimilla rakenteissa pitkiäkin matkoja tiedonsiirtoyksikköön, joka puolestaan välittää tiedot langattomasti pilvipalveluun. Pilvipalvelussa VTT:n kehittämä ihmisen kehonkoostumukseen, vaatetukseen ja aktiivisuustasoon perustuva lämpömalli (HTM, Human Thermal Model), laskee optimaaliset säädöt rakennusautomaatiojärjestelmälle. Lämpömallin tarvitsemat, yksilöllisesti määritetyt tunnistustiedot syötetään ennalta järjestelmään.
Erot ihmisten välillä voivat olla jopa 5 astetta. Tähän vaikuttavat yksilön lihaksikkuus, rasvaprosentti, paino, ikä, vaatetus ja aktiivisuustila. Jos henkilöillä on sama aktiivisuustaso ja vaatetus, niin ero esimerkiksi lihaksikkaan miehen ja iäkkään vanhuksen välillä on peräti 6 astetta.
Talotekniikan osalta huonekohtainen ilmanvaihtolämmitys on nopea reagoimaan haluttuihin muutoksiin, mutta lämpötila voidaan säätää yksilöllisen tarpeen perusteella myös jo etukäteen valmiiksi, ennen kuin ihminen tulee huoneeseen.