Jos haluaa päästä käsiksi jonkun operaattorin maksulliseen televisiotarjontaan, pitää ostaa digiboksi. Yleensä se pitää ostaa itse operaattorilta, koska laite on viritetty juuri näitä palveluita varten. Yhdysvaltain tietoliikennekomissio katsoo, että set-top-boxin aika on ohi. Se aikoo avata sisällöt kaikenlaisille laitteille.
Nyt FCC on julkistanut verkkosivuillaan avoimen ehdotuksen, jossa se haluaa käytännössä vapauttaa videosisältöjen jaon niin, että se onnistuu keltä tahansa laitevalmistajalta, millä tahansa laitteella ja esimerkiksi tablettisovelluksilla.
FCC aioo itse äänestää ehdostuksesta helmikuun 18. päivä. Sen jälkeen idea tulee julkisen kommentoinnin alaiseksi ja joskus myöhemmin FCC päätyy viralliseen päätökseen asiassa.
Mitä tämä tarkoittaa? Kuluttajien kannalta päätös merkitsee maksutelevision halpenemista ja käytön helpottumista. Tällä hetkellä amerikkalaiset maksavat keskimäärin 231 dollaria digipäätteen vuokrana vuodessa, mistä koostuu massiivinen 20 miljardin dollarin vuotuinen potti.
Ennen kaikkea kuluttaja pääsee käsiksi maksutv-sisältöön siten, kun hän näkee parhaimmaksi. Enää ei tarvitse päivittää uuteen laitteeseen, jos palveluntarjoaja vaihtuu. Palvelujen käyttöliittymät todennäköisesti kehittyvät nopeasti, kun kokemuksen pitää olla sama kaikilla laitteilla.
Kaapelioperaattorit eivät ajatuksesta pidä, sillä tämä avaa heidän suljetun järjestelmänsä kilpailulle. Analyytikoiden mukaan päätös avaa samalla oven esimerkiksi Applen kaltaisille uusille toimijoille.
Jonkinlaisena tavoitteena FCC pitää matkapuhelinta. Nythän voi ostaa äknnyäkn mistä tahansa ja siihen liittymän keneltä tahansa operaattorilta. Sama pitäisi olla mahdollista myös maksutelevision puolella. Hanke on globaalistikin hyvin kannatettava, ainakin kuluttajan näkökulmasta.