Terahertsialuetta eli noin 100 – 10 000 gigahertsin taajuuksia on edelleen tutkittu aika vähän, mutta niillä voi olla paljon käyttöä esimerkiksi kuvantamisessa ja datansiirrossa. Terahertsiaaltojen käsittelyyn on kuitenkin aika vähän kaupallisia komponentteja.
Amerikkalaisen Brownin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet linssin, jolla terahertsisäteitä voidaan keskittää. Nature Scientific Report -lehdessä kuvattu demo keskittää kaksi senttiä paksun terahertsisäteen kaksimilliseksi.
Linssi on rakenne, joka koostuu 32 päällekkäin ladotuista sata mikronia paksuista metallikalvoista. Tutkijat havaitsivat sen toimivan paremmin kuin olemassaolevat terahertsilinssit.
Terahertsialueella linssit ja keskittimet toimivat eri periaatteella kuin alemmilla taajuuksilla sähkömagneettisessä spektrissä. Esimerkiksi silmälasit hyödyntävät lasin ominaisuuksia tarkentaessaan kuvaa. Terahertseissä materiaalin ominaisuudet eivät ole ratkaisevia, vaan mekaaninen rakenne. Brownin tutkijoiden mukaan kyse on arkkitehtuurin, ei materiaalin ominaisuuksista.
Brownin tutkijoiden linssin läpi kulkee 80 prosenttia terahertsiaalloista. Tämä on huomattavasti parempi tulos kuin piilinsseillä, jotka hukkaavat jopa puolet energiasta.
Tilaa uutiskirje ja voita uusi Honor 5XTilaa nyt ETN-uutiskirje ja voit voittaa omaksesi uuden huippuhienon Honor 5X -älypuhelimen. Tässä Huawein uutuudessa on 5,5 tuuman FullHD-näyttö, nopea sormenjälkitunnistin takakannessa ja pitkään kestävä 3000 mAh:n akku. Laite arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken huhtikuussa 3Dexpo-messujen yhteydessä. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tilaamaan pääset tästä ja sivun ylälaidasta.
|