Muutama vuosi sitten näytti siltä, että älypuhelimien kellosignaalin tuottaisi jatkossa MEMS-pohjainen oskillaattori. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Ranskalainen tutkimuslaitos Yole Developpement kertoo, että perinteinen kvartsikide on odotuksista huolimatta pitänyt pintansa.
Myös MEMS-oskillaattoreita valmistava yrityksiä oli useita. IDT ja SiLabs hehkuttivat uutta aluetta, jolta ne odottivat isoa kasvua, mutta ne ovat nyt luopuneet piirien valmistuksesta. NXP, Texas Instruments ja Murata kehittävät omaa MEMS-oskillaattoriaan mutta ne eivät ole vielä volyymituotannossa.
Yolen mukaan tämä on johtanut siihen, että markkinoilla on vain yksi MEMS-oskilaattoreita valmistava yritys. Vuonna 2005 perustettu SiTime on toimittanut markkinoille yli 400 miljoonaa MEMS-oskillaattoria. Tänä vuonna sen toimitukset kaksinkertaistuvat ja markkinaosuus MESM-oskillaattoreissa nousee yli 90 prosenttiin.
Iso kysymys MEMS-oskillaattorien kohdalla on se, miksi tekniikka eikelpaa esimerkiksi älypuhelimiin. Kideoskilaattoreihin verrattuna MEMS-komponentti on pienempi, kevyempi ja kuluttaa vähemmän tehoa. Yolen mukaan syy on se, että kvartsikide tuottaan edelleen kellosignaalin tarkemmin.
Yole ei silti tuomitse MEMS-oskillaattoria menetetyksi tekniikaksi. Piirien pitää vain tulla vielä tarkemmaksi ja edullisemmaksi. Tutkimuslaitos muistuttaa, että myös MEMS-pohjaisilla liikeantureilla – joita älypuhelimet ovat nyt pullollaan – kesti kymmenen vuotta kypsyä tasolle, jolla niiden ominaisuudet ovat riittävän hyvät laajaan kaupalliseen hyödyntämiseen.