Microsoftin entinen pääjohtaja Steve Ballmer kutsui linuxia syöväksi. Nykyinen Microsoft näyttää suhtautuvan linuxiin pragmaattisesti. Visual Studio -kehitys on tehty mahdolliseksi myös linuxilla ja SQL Server on tulossa linuxille. Mutta joidenkin mukaan kyse on sumutuksesta.
Techrights-sivusto, joka vastustaa avoimesti ohjelmistopatentteja, on seurannut Microsoftin toimia pidemmän aikaa. Sivuston mukaan Microsoft harrastaa hyvin ovelaa taktiikkaa. Julkisesti se muuttuu yhä avoimemmaksi ja sopii monenlaisista yhteistyökuvioista, kulissien takana se pyrkii ohjelmistopatenttien avulla kiristämään linux-yrityksiä ja koko avoimen koodin kenttää.
Esimerkiksi sivusto nostaa Windows 10 -käyttöjärjestelmän Continuum-tekniikan, jonka ansiosta käyttöjärjestelmä tunnistaa näytön koon ja sovittautuu sen mukaan käyttäjälle sopivaksi. Techrightsin mukaan tämä vastaa täysin Canonicalin kehittämää Convergence-tekniikkaa, jonka ansiosta esimerkiksi Ubuntu-älypuhelin toimii suurempaan näyttöön liitettyä aitona linux-pöytäkoneena.
Microsoft on kuitenkin elokuussa 2015 hakenut patenttia Continuum-tekniikalle (ks. Wipo-dokumentti). Mikäli patentti myönnetään, miten Microsoft suhtautuu Canonicaliin, joka on kehittänyt omaa Convergence-tekniikkaa Ubuntuun jo vuosia, kysyy Techrights.
Keskeinen kysymys tässä on se, miten yritys voi patentoida tekniikan, joka on kehitetty avoimen lähdekoodin hankkeessa ja siten ollut avoimesti käytettävissä. Pahimmillaan tilanne voi ajautua siihen, että Microsoft vaatii lisenssimaksuja Canonicalilta – ja välillisesti koko avoimelta yhteisöltä – tekniikasta, jonka ideaa se ei ole itse keksinyt.
Näitä tapauksia on Techrightsin mukaan paljon. Maaliskuun toisella viikolla Microsoft solmi patenttisopimukset Wistronin ja Rakutenin kanssa. Sopimusten mukaan yritykset maksavat Microsoftille rojalteja sekä Android- että linux-tekniikan patenteista. Microsoft saa vuosittain noin kolmen miljardin dollarin edestä lisenssituloja Android- ja linux-laitteista tekemättä mitään.
Techrights näkee, että Microsoft käyttäytyy linux- ja Android-yritysten kanssa kuin pahin patenttitrolli. Miksi tätä asiaa ei selvitetä? Techrightsin mukaan media menee Microsoftin massiivisen pr-koneiston mukana sinne, minne ohjelmistojätti haluaa. Silloin syntyy uutisia, kuten tämä ETN:n uutinen ”Microsoftin uudesta suunnasta” parin viikon takaa.