Microsoft yllätti monet Build-kehittäjäkonferenssissaan julkistamalla Canonicalin kanssa yhteistyössä kehitetyn, Windows 10:ssä toimivan bash-komentotulkin. Vaikka julkistus on merkittävä, ei se aivan vielä tarkoita rajana katoamista Windowsin ja linuxin väliltä.
Tähän asti linuxia on voinut käyttää Windowsissa lähinnä virtuaaliympäristössä. Cygwin on monen suosima komentotulkkikäyttöliittymä Windowsiin. Uusi Bash for Windows on kuitenkin enemmän.
Kyse on Windows Subsystems for Linux -nimisestä tekniikasta, joka bash-tulkin kautta kääntää linux-ytimen käskyt muotoon, jossa Windowsin ydin ymmärtää ne. Käytännössä kehittäjä voi käynnistää Windowsista linuxista tutun komentoikkunan.
Microsoftin blogien mukaan linux-sovellukset – ne jotka toimivat, kyse on vielä beetaversiosta – toimivat varsin nopeasti, lähes natiiviteholla. Tämä näyttäisi poistavan monia häiritsevän ongelman, joka liittyy useimpiin virtualisointiympäristöihin.
Kun Windows Subsystemsin for Linuxin asentaa, näkyy koneen tiedostojärjestelmä myös linux-tyyliin omassa hakemistossaan. Jo tämä on mullistava ajatus, joka ei olisi ollut edes ajateltavissa jokin aika sitten.
Rajoituksiakin tietysti on. Bashin kautta ei voi käynnistää Windows-sovelluksia. Linuxista tuttuja työkaluja tulee Windowsin kautta avattavaksi tipoittain. Ja tietenkin tällainen hanke on saanut salaliittoteoreetikot vauhtiin: mitä ihmettä Microsoft nyt haluaa ja mihin kaikkeen Canonical on suostunut?
Hauska pieni detalji on se, että kehittäjä voi jatkossa käynnistää suosittuja avoimia linux-työkaluja suoraan linuxista. Windows Subsystems for Linux ei silti ole avointa koodia, tietenkään.