Aurinkokenno tuottaa sähköä pilviselläkin säällä, kunhan kennoon osuu valoa. Mutta sateella se ei ole onnistunut. Paitsi nyt, kun kiinalaistutkijat kehuvat korjanneensa tämän ongelman.
Qingdaon yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jonka ansiosta aurinkokenno voi tuottaa sähkövirtaa myös sateessa. Salaisuus piilee kennon pintaan asennetussa ohuessa grafeenikalvossa.
Sade ei ole puhdasta vettä, vaan se sisältää suoloja jotka jakautuvat positiivisiksi ja negatiivisiksi ioneiksi. Grafeenikalvon avulla sadevesipisaroiden positiivisesti varautuneet ionit voidaan erottaa ja niillä voidaan tuottaa sähkövirtaa.
Tarkalleen ottaen positiivisesti varautuneet ionit kiinnittyvät grafeenikalvoon ja muodostavat kaksikerrosrakenteen, joissa toisessa on ioneita ja toisessa elektroneja. Näiden kerrosten välinen energiaero on riittävän voimakas tuottaakseen virtaa.
Tämän kiinalaistutkijoiden kehittämän hybridikennon hyötysuhde on normioloissa eli aurinkoisella säällä 6,53 prosenttia. Lukema on tietysti vaatimaton, mutta toisaalta protolaitteen tulokseksi aivan lupaava.
Tutkimus on toki vasta alkuvaiheessaan, mutta tien päässä siintää hyötysuhteeltaan riittävän tehokas kenno, joka tuottaa sähköä jokaisessa säässä.