Euroopan Unionin jäsenmaiden ja Yhdysvaltain välillä sorvataan uutta Privacy Shield -sopimusta, joka määrittelisi datansiirron ja valvonnan säännöt Atlantin yli. Komissio on saanut jäsenmailta paljon korjauksia alkuperäiseen sopimustekstiin, mutta sopimusta yritetään silti saada voimaan muutaman kuukauden sisällä.
Koko hanke sai alkunsa Edward Snowdenin paljastettua USA:n kansalisen turvallisuusviranomaisen eli NSA:n käytännn, jossa kaikki muita kuin amerikkalaisia voidaan valvoa massaurkinnan keinoin. Käytännössä NSA voi siepata, analysoida ja valvoa kaikkea eurooppalaisten dataliikennettä.
Uudessa Provacy Shield -sopimuksessa Euroopan komissio haluaa ehdottomasti eroon tällaisesta massaurkinnasta. Kybervalvontaa ei haluta kieltää, mutta se pitää kohdistaa oikein kohteisiin, joita viranomaisten mukaan on perusteltu syy valvoa. Tärkein syy tällä hetkellä on terrorismi ja terrorististen tekojen ja aikeiden selvittäminen.
Euroopan kannalta suurin ongelma on NSA. Sitä ei oikein valvo kukaan. Kuinka voi valvoa viranomaista, joka toimii vähintään harmaalla alueella ja jonka käyttämät keinotkaan eivät ole täysin yleisesti tiedettyjä.
Työn alla oleva sopimus on tärkeä paitsi kansalaisten, myös yritysten kannalta. Verkkoliiketoiminta ja kaupankäynti ei tunne rajoja. Moni amerikkalaisyritys onkin ryhtynyt siirtämään eurooppalaisia koskevia asiakastietojaan eurooppalaisille palvelimille, koska tulevan sopimuksen aikataulu ja lopullinen sisältä ovat edelleen auki.