Aalto-yliopisto on mukana avaruuden valloituksen murroksessa, kun ensimmäinen suomalainen nanosatelliitti Aalto-1 laukaistaan avaruuteen lähikuukausina. Satelliittien koon pieneneminen ja laukaisukustannusten halpeneminen ovat aloittaneet murroksen myös Suomessa.
- Viiden vuoden työ Aalto-1-satelliitin suunnittelun ja rakentamisen parissa on uuden avaruustekniikan sukupolven taidonnäyte. Opiskelijoiden motivaatio ja sinnikäs työ ovat luoneet vahvan pohjan uudistuvalle avaruusalalle Suomessa,totesi Aalto-yliopiston professori Jaan Praks Space on the Stage -seminaarissa.
Aalto-yliopiston Design Factoryssa järjestetty Space on the Stage -seminaari kokosi yhteen alan yrityksiä ja asiantuntijoita, jotka esittelivät toimintaansa ensi kertaa Suomessa vierailleelle Euroopan avaruusjärjestön uudelle pääjohtajalle Jan Wörnerille.
Wörnerin mukaan yrityksillä on tulevaisuudessa yhä suurempi rooli avaruuden hyödyntäjänä. Hän painottaa alan vahvaa tutkimusta. - Uusia ideoita ei synny ilman tutkimusta, Wörner korosti.
Aalto-1-nanosatelliitti on rakennettu opiskelijaprojektissa laajassa yhteistyössä muiden suomalaisten yliopistojen ja instituuttien kanssa. Aalto-1 satelliitin lisäksi työn alla ovat jo Aalto-2 ja Suomi100-satelliitti sekä uudet ideat ja missiot, kuten asteroidimissio AIDA. Projekteista on syntynyt uusia yrityksiä, kuten avaruusteknologian startup Iceye Oy, joka kehittää mikrosatelliitteihin perustuvaa palvelua sekä viime viikolla Aalto-yliopiston satelliittitiimin ja teknologiayhtiö Reaktorin perustama yhteinen Reaktor Space Lab.
Space on Stage -seminaarin esitykset ovat ladattavissa tapahtuman verkkosivulta.