Entä jos laitteesi osaisi päätellä itse saamansa informaation perusteella, olisi se sitten kuvaa tai dataa jostain ulkopuolelta. Tällainen on nyt mahdollista, ainakin mikäli irlantilaista Movidius-nimistä yritystä on uskominen.
Movidius on esitellyt Fathom-nimisen tikkutietokoneen, joka istuu mihin tahansa USB-portilla varustettuun laitteeseen. Sen sisuksista löytyvä Myriad-2-prosessori kykenee muodostamaan oman neuraaliverkkonsa. Suoritin kykenee prosessoimaan erilaisia neuraaliverkkoalgoritmeja hyvin pienellä tehonkulutuksella.
Alkuvaiheessa Movidius valmistaa Fathom-tikkuja vain tuhat kappeltta. Niitä aiotaan jakaa kehittäjille eri puolilla. Kampanja alkaa ensi viikolla sulautetun konenäön Embedded Vision -tapahtumasta Piilaaksossa. Myöhemmin ensi syksynä tikkua voi myös ostaa, hintahaarukka jää alle sataan dollariin.
Mihin keinoäly- tai neuraaliverkkotikkua sitten voisi käyttää? Periaatteessa mistä tahansa laitteesta voi tehdä älykkään, ympäristöönsä ja erilaisiin ärsykkeisiin reagoivan laitteen.
Esimerkiksi lennokki – tai nelikopteri, jos sitä nimeä haluaa käyttää – voisi kuvaamansa informaation perusteella muuttaa toimintaansa ja ryhtyä suorittamaan uutta prosessia. Tämä prosessi riippuisi tietysti kulloisestakin ohjelmasta.
Neuraaliverkon voisi hyvin perustaa pilveen. Esimerkiksi nelikopteri voisi hyödyntää tietokantaa, jossa olisi kuvattu erilaisia laskeutumiseen sopivia alustoja. Kopteri voisi lähestyessään jotain aluetta verrata sen pintoja tietokantaan ja tehdä päätöksensä sen mukaisesti.
Fathom-tikun ansiosta kopterilla olisi oma paikallinen neuraaliverkkonsa. Sen perusteella se voisi tehdä oikeita ratkaisuja huomattavasti nopeammin. Käytännössä reaaliajassa, Movidius kehuu.