Esineiden internet on vasta alkuvaiheessaan, mutta se lupaa paljon. Nokialla IoT-tekniikan markkinakehityksestä vastaava johtaja Marc Jadoul sanoo, että IoT tulee kasvattamaan internetin liiketoiminnallisen arvon 7,5-kertaiseksi vuoteen 2020 mennessä, kun verrataan vuoden 2011 tilanteeseen.
Eilen Arrow Electronicsin IoT Summit -tapahtumassa puhuneen Jadoulin mukaan esineiden internetin arvo perustuu Metcalfen lakiin, jonka mukaan verkon arvo on verrannollinen siihen liitettyjen laitteiden neliöön. Eri arvioiden mukaan IoT-laitteiden määrä kasvaa hyvin nopeasti kymmeniin miljardeihin.
Tämä kehitys tulee mullistamaan kaikki teollisuudenalat laitteiden seurannasta terveydenhuoltoon. - Big data on uusi öljy, siteerasi Jadoul usein käytettyä vertailua.
IoT kuitenkin elää ja kuolee tietoliikenneverkkojen myötä. Verkkoihin tarvitaan lisää kapasiteettia. Erityisen isoon rooliin Marc Jadoul nostaa verkon reunan (edge of network), jossa jopa 40 prosenttia IoT-datasta tullaan tallentamaan, prosessoimaan ja analysoimaan. Tämä on iso haaste mobiiliverkkojen kehittäjille. Käytännössä se edellyttää 5G-verkkoja.
- 4G oli suunniteltu oikeastaan videon lataamiseen. IoT vaatii monessa sovelluksessa erittäin nopeita yhteyksiä molempiin suuntiin. Autojen välinen kommunikaatio ei onnistu käytännössä yli 10 millisekunnin latenssilla.
Toisaalta IoT-sovelluksia on hyvin erilaisia. Kaikki eivät tarvitse nopeaa reaaliaikaista dataa, toisille riittää pienen datapaketin lähettäminen silloin tällöin. Tämä on johtanut siihen, että markkinoilla on paljon kilpailevia tekniikoita ja protokollia.
Nokialle tämä ei ole Jadoulin mukaan ongelma. Yhtiö tukee kaikkia tärkeitä tekniikoita, myös erilaisia asiakaskohtaisia virityksiä kuten vaikkapa LoRa-tekniikkaa. Silti standardien suuri määrä on ongelma. - Viimeksi kun laskin, erilaisia IoT-standardeja oli yli 130. Ei esineiden internetiin koskaan saada vain yhtä standardia, mutta pitäisi standardien määrä tietenkin saada alhaisemmaksi, Jadoul esittää.
Jos standardeja on paljon, vielä enemmän on erilaisia IoT-ekosysteemejä. Ekosysteemejä tarvitaan, vaikka niitäkin voisi olla vähemmän. - Ekosysteemi on välttämätön. Ei Nokia aikoo koskaan tehdä IoT-datan analytiikkaa, mutta datan keruuseen ja suodattamiseen tarvittavia alustoja, Jadoul sanoo.