Australialaiset tutkijat ovat New South Walesin yliopistossa onnistuneet pääsemään lähelle teoreettista maksimia auringonvalon sähköenergiaksi muuttamisessa. Uusi hyötysuhde kirjataan lukemin 34,5 prosenttia ja sen on ilman keskittimiä tehdyn aurinkosähkön uusi maailmanennätys.
Ennätyksen taustalla ovat UNSW:n aurinkosähkön tutkimuskeskuksen tohtori Mark Keevers ja professori Martin Green. Heidän käsialaan on 28 neliösentin kokoinen kenno, jossa neljä eri keräinkalvoa on koottu eräänlaiseksi auringonvalon prismaksi.
Rakenne uuttaa maksimaalisen paljon energiaa auringonvalosta. Laitteeseen tuleva valo jaetaan neljäksi säteeksi eri taajuuksilla, joista jokaisen energia kerätään talteen eri kerroksissa prismaa.
34,5 prosentin hyötysuhde on varmistettu Yhdysvaltain kansallisessa uusiutuvan energian laboratoriossa. Aiemin ennätys oli 24 prosenttia ja amerikkalaisen Alta Devicesin nimissä, joten australialaiset veivät aurinkosähkön tehokkuuden aivan uudelle tasolle.
Mark Keeversin mukaan ennätystulos osoittaa, että aurinkosähkön tutkimuksella saavutetaan edelleen merkittäviä tuloksia. Aurinkosähkön hinta laskee sitä alemmaksi, mitä suurempi osa spektristä voidaan muuntaa energiaksi.
UNSW:n tutkijat kirjasivat edellisen aurinkosähköennätyksensä vuonna 2014. Tuolloin he pääsivät yli 40 prosentin hyötysuhteeseen käyttämällä keskittimiä ja sen jälkeen jakamalla koostetun säteen eri aallonpituuksiin.
UNSW:n sivuilta löytyy kaaviokuva siitä, miten prismarakenne jakaa ja suodattaa auringonvaloa eri keräinpinnoille.