Nopeasti yleistyvissä IoT-järjestelmissä dataa siirretään suhteellisen pienellä nopeudella kapeissa siirtokaistoissa. Aiemmin laadukkaita signaalianalysaattoreita on ollut tarjolla lähinnä laajakaistaisten langattomien verkkojen tutkimiseen. Anritsu on tuonut tilanteeseen parannusta laajentamalla omaa analysaattoritarjontaansa kapeakaistaisiin mittauksiin.
Esineiden internetiä varten on kehitetty jo toistasataa erilaista radiotekniikkaa ja -protokollaa. Yleensä IoT-verkot toimivat vapailla, lisensoimattomilla taajuuksilla, mutta tarjolla on myös uusi NB-IoT-tekniikka (Narrow Band IoT), joka mahdollistaa kapeakaistaisen datansiirron ohuena siivuna luvanvaraisen LTE-liikenteen seassa. Tällä viikolla sveitsiläinen u-Blox esitteli jo maailman ensimmäisen LTE-verkossa toimivan IoT-moduulin, joka tukee NB-IoT-standardia.
Anritsun laajeneva analysaattoriperhe tuo kaivattuja työkaluja huimasti yleistyvien IoT-verkkojen kapeakaistaisten datasignaalien mittaus- ja analysointitarpeisiin. Aiemmin laitevalikoimassa on ollut vain yksi kapeakaistaisten signaalien analysaattori MS2840A, joka on tarkoitettu 44,5 gigahertsin taajuusalueelle. Nyt sen oheen on tuotu rinnakkaismallit 3,6 GHz, 6 GHz ja 26,5 GHz taajuusalueille.
Kapeakaistaisten signaalien analysointi vaatii mittauslaitteelta erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitellut sisäiset oskillaattorit. Useimmat signaali- ja spektrianalysaattorit on tarkoitettu laajakaistaisten LTE- ja WLAN-verkkojen mittauksiin eivätkä ne sovellu IoT-verkoissa käytettävien kapeakaistaisten signaalien mittaamiseen.
MS2840A-perheen analysaattorien tärkeimpiä ominaisuuksia ovat Anritsun mukaan luokkansa paras suorituskyky SSB-lähivaihekohinan (Single Side Band) suhteen, sisäinen signaaligeneraattori sekä laaja valikoima optiona saatavia mittaustoimintoja kuten vaihekohinan ja kohinakertoimen mittaukset, vektorianalyysi, analogisen modulaation analyysi sekä bittivirhesuhdemittaukset (BER).
Seppo Lindstedt