Alun perin Joensuusta maailmalle ponnistanut tiedonhävitysyritys Blancco on analysoinut käytettynä myytävien kiintolevyjen sisältämän jäännösdatan määrää ja laatua huolestuttavin tuloksin. Lähes neljä viidestä levystä sisälsi datajäämiä ja noin joka kymmenes yritystietoja.
Blancco hankki tutkimusta varten Graigslist- ja eBay-sivustojen kautta 200 myynnissä ollutta käytettyä kiintolevyä. Reilu puolet tutkittavista levyistä oli Western Digitalin valmistamia ja neljäsosa toisen suuren valmistajan, Seagaten. Loppu jakaantui kahdeksalle pienemmälle valmistajalle. Levyjen joukossa oli myös muutamia SSD-levyjä.
Koko levykasasta 67 prosenttia sisälsi datajäämiä, jotka olivat liitettävissä tiettyyn henkilöön tai henkilöihin. Ehkä vieläkin huolestuttavampaa on, että 11 prosenttia kaikista levyistä sisälsi tiettyyn yritykseen tai yrityksiin liittyvää informaatiota. Tämä jakautui niin, että yritysten työntekijöiden lähettämiä sähköposteja sisälsi 7 prosenttia kaikista levyistä, taulukkomuotoista tietoa (myyntiennusteita, varastokirjanpitoa) 5 prosenttia ja asiakastietoja 3 prosenttia. Yksi prosentti sisälsi jopa asiakkuudenhallintaan liittyviä CRM-tiedostoja.
Henkilöihin liittyvät datajäämät jakautuivat tarkemmin niin, että 43 prosenttia levyistä sisälsi valokuvia, 24 prosenttia kuvia GPS-tietojen kera, 23 prosenttia henkilötunnuksia, 21 prosenttia taloudellisia tietoja ja 10 prosenttia ansioluetteloita.
Osasta levyjä tietoja oli myös poistettu erilaisin menetelmin. Aika huolestuttavana voi pitää sitä, että 36 prosentissa oli tyydytty painamaan delete-nappia tai raahaamaan tiedosto roskakoriin. Hieman useammissa eli 40 prosentissa oli tehty ns. nopea formatointi, joka ei kuitenkaan poista dataa. Täydellinen formatointi oli tehty 14 prosentissa. Täysin turvallinen tietojenpyyhintä oli tehty vain joka kymmenennessä levyssä. Yhdessä prosentissa tiedot oli salattu.
Seppo Lindstedt