Euroopan Komissio käynnisti eilen uuden kyberturvallisuusalan julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuusohjelman, jonka odotetaan synnyttävän 1,8 miljardin euron investoinnit vuoteen 2020 mennessä. Kumppanuus on osa uusien aloitteiden sarjaa, jolla parannetaan Euroopan valmiutta torjua kyberhyökkäyksiä ja vahvistetaan Euroopan kyberturvallisuusalan kilpailukykyä.
Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan vähintään 80 prosenttiin eurooppalaisista yrityksistä on viimeisimmän vuoden aikana kohdistunut vähintään yksi tietoverkkoturvallisuuden vaarantanut tapahtuma ja turvallisuutta vaarantaneiden tilanteiden määrä kaikilla toimialoilla maailmassa kasvoi 38 prosenttia vuonna 2015.Tämä vahingoittaa eurooppalaisia yrityksiä, olivatpa ne suuria tai pieniä, ja uhkaa heikentää luottamusta digitaalitalouteen.
Digitaalisia sisämarkkinoita koskevan strategiansa osana komissio haluaa lujittaa yhteistyötä rajojen yli sekä kaikkien kyberturvallisuuden alalla toimivien toimijoiden ja alojen välillä. Lisäksi pyritään kehittämään innovatiivisia ja turvallisia teknologioita, tuotteita ja palveluja koko EU:n alueella.
Toimintasuunnitelmaan sisältyy ensimmäisen julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden käynnistäminen kyberturvallisuuden alalla Euroopassa. EU investoi 450 miljoonaa euroa tähän kumppanuuteen tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -ohjelmasta. Kyberturvallisuuden alan markkinatoimijoiden, joita edustaa Euroopan kyberturvallisuusjärjestö ECSO, odotetaan sijoittavan kumppanuuteen kolme kertaa enemmän.
Hankkeeseen osallistuu myös kansallisia, alueellisia ja paikallisia julkishallintoja, tutkimuskeskuksia ja korkeakouluja. Kumppanuuden tavoitteena on edistää yhteistyötä tutkimus- ja innovointiprosessin varhaisissa vaiheissa ja kehittää kyberturvallisuusratkaisuja eri aloille esimerkiksi energia-alalla, terveydenhuollossa sekä liikenteen ja rahoituksen aloilla.
Komissio määrittää myös erilaisia toimenpiteitä, joilla puututaan EU:n kyberturvallisuusmarkkinoiden pirstaleisuuteen. Nykyisellään tieto- ja viestintätekniikan alan yritykseltä edellytetään mahdollisesti erilaisia sertifiointiprosesseja, jotta se voisi myydä tuotteitaan ja palvelujaan useissa jäsenvaltioissa. Komissio aikoo siksi tarkastella, olisiko mahdollista ottaa käyttöön tieto- ja viestintäturvatuotteiden eurooppalainen sertifiointikehys.
Komissio haluaa myös helpottaa kyberturvallisuuden alalla toimivien pienempien yritysten rahoituksensaantia ja aikoo tarkastella erilaisia vaihtoehtoja EU:n investointiohjelman yhteydessä. Verkko- ja tietoturvadirektiivillä, joka on tarkoitus hyväksyä Euroopan parlamentissa tänään, luodaan jo Euroopan laajuinen tietoturvaloukkauksiin reagoivien ja niitä tutkivien toimijoiden verkosto, jotta tietoverkkouhkiin ja -loukkauksiin voidaan reagoida nopeasti.
Direktiivillä perustetaan myös jäsenvaltioiden välinen yhteistyöryhmä, jonka avulla tuetaan ja helpotetaan strategista yhteistyötä sekä tietojen vaihtoa ja lisätään luottamusta.