Ponemon Instituten tutkimukseen mukaan peräti 92 prosenttia yrityksistä on joutunut tietomurron uhriksi. Usein murtautuminen tapahtuu piiloon jäävän laitteen kautta, kuten tulostimen tai monitoimilaitteen kautta.
Verkkoa suojattaessa IT-järjestelmän tietokoneet ja palvelimet suojataan yleensä ensin, minkä lisäksi useimpien yritysten palvelimilla (myös sähköpostipalvelimella), työasemilla ja mobiililaitteilla käytetään tietoturvaohjelmistoja.
Spiceworks toteutti hiljattain HP:n toimeksiannosta tutkimuksen¹, johon vastanneista IT-asiantuntijoista vain 18 prosenttia piti tulostimia ja monitoimilaitteita keskitason tai korkean tason riskitekijöinä tietoturvauhkissa ja tietomurroissa. Kuitenkin Ponemon Instituten mukaan 92 prosenttia Forbes Global 2000 -listan yhtiöistä ilmoitti joutuneensa tietomurron kohteeksi kuluneen vuoden aikana.
Murrot tulevat yrityksille kalliiksi. Kyberhyökkäyksistä keskimäärin aiheutuviksi kustannuksiksi arvioitiin vuositasolla 7,7 miljoonaa dollaria.
Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuussa Yhdysvalloissa murtauduttiin 12 korkeakoulun tulostimiin. Lopputuloksena tulostimet alkoivat syytää rasistista vihapuhetta. Syypää oli hakkeri, joka oli huomannut avoimeen porttiin perustuvan haavoittuvuuden 29 000 verkkotulostimessa ja sai ne toimimaan automaattisesti haluamallaan tavalla.
Verkotettujen monitoimilaitteiden ja verkkotulostinten hakkerointi ei kuitenkaan rajoitu ulkopuolisiin tulostustöihin. Hyökkääjä voi esimerkiksi käyttää monitoimilaitteita faksien lähettämiseen, muuttaa laitteiden etupaneelin tietoja tai asetuksia, estää laitteiden käytön palvelunestohyökkäyksillä, lukea monitoimilaitteelle tallennettuja kopioita asiakirjoista tai kaapata monitoimilaitteella lähetettäviä tietoja.
Huolestuttavinta on kuitenkin, että suojaamaton monitoimilaite tai tulostin antaa pääsyn organisaation verkkoon, jolloin hakkerit voivat päästä käsiksi arkaluontoisiin, yksityisiin tai luottamuksellisiin tietoihin. Tanskassa hakkeri murtautui suojaamattoman laitteen kautta yrityksen verkkoon, lamautti sen koko IT-järjestelmän ja vaati yritykseltä lunnaita.
Kyberhyökkäysten uhka vain lisääntyy datan ja verkkoon liitettyjen hyökkäyksille alttiiden laitteiden määrän kasvaessa. Forbesin mukaan vuonna 2014 yritykset ilmoittivat verkkoihinsa kohdistuneiden hyökkäysten määrän kasvaneen vuositasolla 48 prosenttia. Tietomurtoja tai tiedon menetystä voi aiheutua myös suojaamattomien monitoimilaitteiden ja tulostinten muodostamista sisäisistä uhkista. Esimerkiksi arkaluontoisia asiakirjoja voidaan varastaa tulostelokeroista, tai ulkopuoliset saattavat nähdä tai ottaa niitä mukaansa vahingossa.