LiFi viittaa tekniikkaan, jossa näkyvän valon kautta siirretään dataa esimerkiksi läppäriin. Ledien välkyntään perustuvalla tekniikalla on päästy lähes wifi-tasoisiin datanopeuksiin, mutta uusin tutkimustyö on kiihdyttämässä LiFI-datan nopeuden gigabittiluokkaan.
Ledien vilkunta on niin nopeaa, ettei ihmissilmä erota sitä. Vastaanotin vaikkapa läppärissä kuitenkin osaa lukea signaalia ja jopa lähettää toiseen suuntaan dataa, eli linkki mahdollistaa kaksisuuntaisen liikenteen.
Ledien ongelma on se, että monen sinisen ledin pinnassa fosforipinnoite, jolla välri muutetaan valkoiseksi. Tämä rajoittaa sitä, kuinka nopeasti ledejä voidaan moduloida, mikä rajoittaa datanopeutta.
Saudi-Arabiassa sijiatsevan KAUST-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden valolähteen, jolla LiFI-data vauhti kasvaisi moninkertaiseksi nykyisestä. Ratkaisu perustuu fosforipohjaisiin perovskiittinanokiteisiin, joiden modulointitaajuus on ennennäkemättömän korkea eli 491 megahertsiä.
Tämä on noin 40 kertaa nykyisiä fosforikiteitä suurempi. Tämän ansiosta LiFi-lähetin pystyy lähettämään dataa jopa kahden gigabitin sekuntinopeudella.
Uusi valolähde tuottaa valkoista valoa 3236 kelvinin värilämpötilassa, joten se käy hyvin myös valaistukseen.