Linux on eittämättä maailman menestynein avoimen koodin projekti. Vuonna 1991 Linus Torvalds julkisti tuotoksensa Usenet-keskusteluryhmässä sanoen, ”ettei tästä mitään isoa tule”. Torvaldsin ennustus meni täysin mönkään.
Linuxista on tullut iso monella eri tavalla. Se hallitsee kännyköitä, sulautettuja laitteita ja palvelimia. Nykynettiä ei olisi ilman linuxia. PC on vielä jäänyt täysin valloittamatta, mutta annetaan Microsoftille vielä vähän aikaa.
Linux-ydin on iso myös kooltaan. Uusin versio eli 4.7 sisältää 21,7 miljoonaa koodiriviä. Versiosta 3.19 uusimpaan kehittäjät ovat lisänneet koodiiin kolme miljoonaa uutta riviä.
Linuxin erityinen vahvuus on erittäin nopea kehitysvauhti. 3.19-version julkistamisen jälkeen ydin siirtyi 4-polveen ja sinä aikana ytimeen on lisätty lähes 11 tiedsotoa ja 4600 riviä koodia joka päivä.
Tällähetkellä aktiivia kehittäjiä on noin 1600. Neljä viidestä työskentelee jossakin yrityksessä eli saa työstään palkkaa. 4.7-ytimeen koodia tuli 221 eri yrityksestä. Uusimmista muutoksista 12,9 prosenttia on tullut Inteliltä.
Linus Torvaldsin rooli ytimen kehityksessä on pienentynyt koko ajan. Torvalds ei näy eniten korjauksia kirjoittaneiden listoilla eikä edes eniten korjauksia hyväksyneiden ylläpitäjien listalla. Linux on yhä selvemmin hajautettu hanke.
Luvut perustuvat Linux Foundation uuteen raporttiin, joka on ladattavissa säätiön verkkosivuilta.