Tamperelainen Wirepas keskittyy esineiden internetiin, kuten kymmenet muutkin Suomessa ja tuhannet yritykset ulkomailla. Wirepassin malli markkinoille menoon on liittoutuminen kumppanien kanssa ja se näyttää kantavan hedelmää.
Wirepasin kehittämä IoT-protokolla mahdollistaa rajattomasti skaalautuvan, tehokkaan ja turvallisen tavan kytkeä laitteet toisiinsa. Valmiissa, luotettavassa ja testatussa alustassa jokainen laite on autonominen osa verkkoa. Aiemmin protokolla tunnettiin nimellä PINO, nyt nimeksi on vaihtunut Wirepas Connectivity.
Toimitusjohtaja Teppo Hemiän mukaan protokollan vahvuus on rauta-agnostisuus. - Se on myös helppo sovittaa yhteen erilaisten rauta-alustojen kanssa.
Uusin kumppanuus sveitsiläisen moduulivalmistaja u-Bloxin kanssa on hyvä esimerkki. Protokollan istuttaminen u-Bloxin bluetooth-yhteyttä käyttävälle Nina-B1-moduulille vei aikaa vain kaksi viikkoa.
Hemiä kehuu u-Bloxia ihanteelliseksi kumppaniksi. - U-Blox on yksi maailman johtavia radiomoduulien valmistajia, jolla on maailmanlaajuinen myyntiverkosto. Sen kautta teknologiamme päätyy maailmalle ja loppuasiakkaiden IoT-sovelluksiin, Hemiä kuvaa.
Wirepassin ja u-Bloxin projekti luottaa bluetoothiin, mutta IoT-alueelle on tarjolla paljon muitakin radiotekniikoita. Wirepas seuraa niitä tarkkaan.
- IoT verkot ovat uudehko ja nopeasti kehittyvä alue, jossa uusia teknologioita kehitetään jatkuvasti. Toistaiseksi koemme, että meidän teknologiamme on vahvin markkinoilla oleva, kun kohdemarkkinana on teolliset ja infrastruktuuritason sovellukset, Hemiä sanoo.
Hänen mukaansa Wirepas erottuu monista muista myös liiketoimintamallillaan. - Yleensä IoT-alueella laskutetaan tuotteista kuukausittain ja vuosittain. Meidän mallimme, joka perustuu lisensointiin ja kertakorvaukseen, on poikkeuksellinen markkinoilla.
Referenssejäkin Wirepassilla on esittää. Suurin yksittäinen hanke on 1,6 miljoonan etäsähkömittarin toteutus Norjassa.