Raumalainen ionSign kehittää teollisuuteen tiedonkeruulaitteita, joilla kerätyn datan voi siirtää suoraan kaupalliseen Amazonin, IBM:n tai Microsoftin Azure-pilveen. Gluon GMU491 -boksin kaltaisia ratkaisuja ei markkinoilla juuri ole. IonSign kaavailee nyt vievänsä tekniikkansa myös vientiin. Myynnistä ja kehityksestä vastaavan johtajan Mikko Sainion mukaan vientiä ei tähän asti ole juuri ollut, mutta nyt siihen panostetaan. - Meillä on meneillään useita neuvotteluja, myös globaalisti tunnettujen brändien kanssa.
IonSign on hyvä esimerkki siitä, että Suomessa voidaan tehdä markkinoilla erottuvia tuotteita. Yrityksen laitteet valmistaa raumalainen kumppani ja käytetyt teolliset muotoilijatkin ovat löytyneet Satakunnasta.
- Tämä tekee toiminnasta joustavaa ja ainakin nykyisillä volyymeilla myös kustannustehokasta. Viimeisen vuoden aikana olemme alkaneet yhteistyöhön myös suomalaisten data-analytiikkafirmojen kanssa, jolloin olemme pystyneet tarjoamaan teollisille asiakkaille kokonaisen IoT-ratkaisun tiedonkeruusta käyttöliittymään.
Uusi GMU491 on langoitettu tiedonkeruulaite, eli signaali tuodaan siihen johdolla. - Signaali voi olla teollisuuden standardi virta- tai jänniteviesti, digitaalinen pulssi- tai kytkintieto, Pt1000-lämpötilaviesti tai kenttäväylädataa. Tuemme Modbus-kenttäväylää, Sainio kertoo.
Laite sopii monenlaiseen tiedonkeruuseen, sillä signaalin lähteenä voi olla anturi, mittari, ohjelmoitava logiikka (PLC) tai automaatiojärjestelmä. - Kehitämme parhaillaan myös langattomia ratkaisuja anturilta tiedonkeruulaitteelle.
Langattomuuden etuna on tietysti asennuksen ja käyttöönoton helppous, mutta haittapuoliakin on. Radioliikenne on aina epävarmempaa kuin signaalin tuominen johdolla. - Käytännössä meidän on valittava jokin tai joitakin radioprotokollia ja anturit sen mukaisesti, Sainio kuvaa.
Monista muista ionSignin kuitenkin erottaa laitteisiin integroitu mahdollisuus viedä data suoraan kaupallisille pilvipalvelimille. Ratkaisu on tarkoitettu teollisiin ja kaupallisiin IoT-sovelluksiin, joissa tarvitaan mittausdataa, ja joka ei valmiiksi ole "netissä" eli IP-verkon saatavilla.
- Tekniikat hyödyntäjiä ovat esimerkiksi järjestelmäintegraattorit, data-analyysitalot, energia- ja kiinteistöjohtamispalvelujen tuottajat. GMU491-laitteen hyödyntäjät erityisesti ovat näistä niitä, jotka suunnittelevat kaupallisten pilvipalvelujen tai ”IoT-alustojen” pohjalle, kuten MS Azure, Amazon Web Services ja IBM Bluemix.
IonSign on perustettu vuonna 2007. Tällä hetkellä yritykselä on 12 työntekijää.