Datakeskuksissa halutaan jatkuvasti nopeampia linkkejä. Pitkään on näyttänyt siltä, että vain fotoniikalla päästään haluttuun sadan gigabitin datanopeuteen palvelimien taustalevyissä, mutta piilaaksolaisen Aquantian uudet serdes-kytkimet tuovat halutun nopeuden laitteisiin kuparilla.
Crehan Researchin tutkimus osoittaa, että ns. hyperdatakeskuksissa valtaosa tallennus- ja palvelinliitännöistä jää alle 3-metrisiksi. Näihin kytkimiin valokuituun perutsuvat optiset ratkaisut ovat liian kalliita.
Aquantia on kehittänyt Globalfoundriesin serdes-piirin pohjalta oman ratkaisunsa, jossa Globalfoundriesin 56 gigabitin piiri saadaan toimimaan 100 gigabitin nopeudella. Tämä onnistuu yhtiön kehittämillä MMSP- (Mixed-Mode Signal Processing) ja MCSP-signalointitekniikoilla (Multi-Core Signal Processing). Tuloksena on serdes-piiri, joka siirtää dataa sadan gigabitin sekuntinopeudella kuparilinjaa pitkin.
Kuparijohdolla tällainen datanopeus on ennennäkemätön. Käytännössä Aquatnia tekniikka tekee kuparista yhtä nopeaa kuin kuidusta. Liitäntöjen kustannukset jäävät kuitenkin murto-osaan kuutulinkkien hinnasta.
Aquantia kutsuu tekniikkaansa nimellä QuantumStream. Se on tarkoitettu palvelinräkissä palvelimien väliseksi yhteydeksi, sekä lähellä toisiian olevien palvelimien tai tallennusratkaisujen liitännäksi. Itse serdes-piirit valmistetaan Globalfoundriesin 14 nanometrin prosessissa ja palvelinkoneisiin Aquantia uskoo piirien ehtivän vuoden 2018 aikana.
Osana yritysten välistä yhteistyötä Aquantia lisensoi QuantumStream-tekniikkansa Globalfoundriesille, joten jatkossa muutkin serdes-piirien valmistajat voivat hyödyntää sitä. Aquantiaa tämä ei haittaa, vaan yritys haluaa tekniikastaan kuparipohjaisten 100G-linkkien standardin.