Tällä hetkellä älypuhelimia myydään yhä enemmän erilaisilla pikalataustekniikoilla. Mikäli amerikkalaistutkijoiden visio toteutuu, puhelimen voisi jatkossa ladata muutamassa sekunnissa ja ladattu energia riittäisi käyttöön viikon ajaksi.
Floridan yliopiston nanotieteen tutkimuskeskuksessa on kehitetty tekniikka, jolla voidaan valmistaa taipuisia superkondensaattoreita. Niihin voidaan varastoida paljo energiaa nopeasti ja ne voidaan myös ladata yli 30 000 kertaa ilman, että suorituskyky heikkenee.
- Mikäli älypuhelimen akun korvaisi näillä superkondensaattoreilla, voisi puhelimen ladata muutamassa sekunnissa eikä uutta latausta tarvittaisia yli viikkoon, kehuu tutkimuksesta ACS Nano -aikakauslehdessä kertonut Nitin Choudhary.
Nopean lataamisen lisäksi tekniikka ratkaisee nykyakkuja vaivaavan kapasiteetin pienentymisen. Nykyakku kestää käytössä noin puolentoista vuoden verran, tutkijat muistuttavat.
Superkondensaattorin pitäisi perinteisillä menetelmillä olla paljon nykyisiä kännykkäakkuja suurempi, jotta siihen saisi ladattua yhtä paljon energiaa. Tämän takia tutkijat ovat etsineet sopivia nanomateriaaleja niiden toteutukseen. Floridassa on kokeiltu vain muutaman atomin paksuisilla kalvomateriaaleilla, mutta niiden integrointi laitteiden nykymateriaaleihin on ollut hankalaa.
Nanotekniikan professori Eric Jungin tiimi kehitti superkondensaattorin, joka koostii miljoonista nanometrin paksuisista langoista, jotka on päällystetty kalvoilla. Rakenteen ydin on hyvin johtava, joten elektronien siirto onnistuu latauksessa hyvin nopeasti. Pinnoituksen avulla rakenne mahdollistaa korkean energia- ja tehotiheyden.
Kehitetty nanomateriaali on vakaata, joten se voidaan ladata hyvin monta kertaa. Esimerkiksi litiumioniakku alkaa heikentyä 1500 latauskerran jälkeen. Nyt kehitetty superkondensaattori voidaan ladata ongelmitta 30 000 kertaa.
Tekniikka ei ole valmis kaupallistettavaksi, mutta se osoittaa, että superkondendensaattoreilla voidaan ratkaista monien laitteiden sähköongelmat tulevaisuudessa.