Viranomaisverkko Virven tekniset vaatimukset kasvavat, kun langattoman laajakaistaisen tiedonsiirron tarve lisääntyy. Jatkossa keskeistä on yhteistyö kaupallisten verkko-operaattoreiden kanssa. Uuden laajakaistaisen tiedonsiirron suhteen Virvessä otetaan nyt ensiaskeleita erilaisissa pilottihankkeissa.
Kuvien ja liikkuvan kuvan välittämisen tarve turvallisuustoiminnassa kasvaa, ja se vaatii Virven verkkoteknologian kehittämistä. Kuvamateriaalin välittäminen onnistuu langattomalla, laajakaistaisella 4G-tekniikalla. Kuvien avulla viranomaisten tilannekuva esimerkiksi onnettomuuspaikalta tulee olemaan nykyistä tarkempi.
- Esimerkiksi kypäräkameran kuvaa ei voida Virven nykytekniikalla välittää, mutta jatkossa se on mahdollista. Myös Virven päätelaitteet voivat tulevaisuudessa olla mitä tahansa, kuvaa kehitystä Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.
4G-datayhteyden ansiosta voidaan esimerkiksi robotteja ja lennokkeja käyttää palo- ja piiritystilanteissa. Laitteet voidaan lähettää välittämään kuvaa paikkoihin, jotka ovat ihmiselle vaarallisia – se parantaa paitsi tilannekuvaa myös työturvallisuutta.
Viranomaisliikenteen siirtyminen osin kännykkäverkkoon voi tuoda vaikutuksia myös kuluttajalle. Olennainen kysymys on riittävän kaistan turvaaminen viranomaisten viestiliikenteelle. Verkoista on löydyttävä tilaa kriittiselle viestinnälle aina, myös kuormitushuippujen aikana. Lehtimäki vertaa tilannetta hälytysajossa olevaan ambulanssiin.
- Muut autot väistävät ja tekevät tilaa, jos hälytysajoneuvoille ei ole omaa kaistaa. Sama tulee pystyä tekemään tietoliikenteessä.
Jos verkko on täynnä, muuta liikennettä pudotetaan pois, jotta kriittiselle viranomaisviestinnälle saadaan kaistaa. Viestiliikenteen priorisointi on yksi verkkojen tulevan standardoinnin avainkysymyksiä. Timo Lehtimäki uskoo kaupallisilla operaattoreilla olevan halua sitoutua suomalaisten turvallisuuden ylläpitoon.
Tetra-teknologiaan perustuva Virve ei tule poistumaan vielä pitkään aikaan, vaan pysyy mukana uuden 4G-verkon rinnalla. Tetran toiminnallisuutta ylläpidetään, ja Lehtimäen mukaan uutena ominaisuutena mukaan tuodaan valtakunnan rajojen yli operoiminen.
- Kokonaan 4G-teknologiaan siirrytään siinä vaiheessa, kun uusi tekniikka on niin sanotusti ”mission critical” eli ehdottoman toimintavarmaa turvallisuustyön vaatimusten kannalta. Ajallisesti puhutaan noin kymmenestä vuodesta, Lehtimäki päättää.